Доступність посилання

ТОП новини

Кремль вже не хоче сваритися зі США?


Акція на захист дітей у Москві, 2 квітня 2013 року
Акція на захист дітей у Москві, 2 квітня 2013 року
Москва – Посол США в Росії Майкл Макфол у четвер взяв участь у круглому столі в Громадській палаті Росії, що був присвячений проблемам і перспективам зміцнення відносин між інститутами громадянського суспільства Російської Федерації та Сполучених Штатів. Зустріч проходила на тлі масових перевірок некомерційних правозахисних організацій та істерії з приводу усиновлення американцями російських дітей-сиріт.

У цілому тональність зустрічі членів Громадської палати Росії з послом США Майклом Макфолом можна було охарактеризувати як доброзичливу. Правда, два виступи випадали із загального настрою. Члени Громадської палати Вероніка Крашенинникова і Георгій Федоров говорили, що Сполученим Штатам вигідна дестабілізація політичної ситуації не тільки в Росії, а й на всьому пострадянському просторі і тому американці фінансово підтримують некомерційні організації.

Несподіванкою на цьому тлі була промова провладного російського політолога Сергія Маркова, який закликав подумати про поліпшення двосторонніх відносин між обома державами.

Наша головна мета – зрозуміти, що ми можемо зробити, щоб поліпшити відносини між Росією і США
Сергій Марков
«Мені здається, наша головна мета – зрозуміти, що ми можемо зробити, щоб поліпшити відносини між Росією і США. Якісь рішення можуть бути прийняті з обох сторін. У громадській думці в Росії і США є велика повага до країн», – сказав Марков.

Знайти золоту середину

Член Громадської палати, професор юридичного факультету МДУ Олена Лук’янова зізналася, що рідко погоджується з Марковим, але в даному випадку повністю підтримує колегу.

Було б добре, якби ми перестали впадати із крайності в крайність, із обожнювання до демонізації
Олена Лук’янова
«В одному і тому ж явищі можна побачити добро і зло. В одній і тій же людині – ворога і друга. Це питання нашого бажання. Дуже було б добре, якби ми перестали впадати із крайності в крайність, із обожнювання в демонізацію, а знайшли б золоту середину доброго партнерства», – вважає Лук’янова.

Дитяче питання

Однією з найболючіших тем у відносинах Росії і США з початку цього року залишається проблема усиновлення. Заборона на усиновлення американцями російських дітей була ухвалена парламентом Росії в самому кінці 2012 року, а пізніше підписана президентом Путіним. Так званий «закон Діми Яковлєва», ухвалений на противагу американському «актові Магнітського», супроводжувався гучними виступами супротивників і прихильників. Зараз влада вирішила погасити конфлікт, вважає керівник фонду «Право дитини» Борис Альтшулер.

Істерія Астахова і все, що навколо цього відбувається в Держдумі – це не тема дітей, це просто привід для виконання дуже високого політичного замовлення
Борис Альтшулер
«Істерія Астахова і все, що навколо цього відбувається в Держдумі – це не тема дітей, це просто привід для виконання дуже високого політичного замовлення. Я маю надію, що ця зустріч – символ і що щось, можливо, змістилося в Кремлі, і тепер є установка випустити пару і припинити це», – зазначив Альтшулер.

Круглий стіл задовольнив посла

Американський посол Майкл Макфол був дипломатичний і на спроби звинуватити американську сторону в тому, що там не судять людей, винних у смерті прийомних дітей з Росії, сказав, що перед системою правосуддя в США всі рівні.

Ми не дискримінуємо людей ні за яким принципом
Майкл Макфол
«У цьому немає дискримінації російських або американських дітей, і не можна нікого звинувачувати. Ми можемо говорити про вашу правоохоронну систему і нашу правоохоронну систему. Нашій правоохоронній системі 200 років, але ми не говоримо, що наша система краща або гірша. Ми просто не дискримінуємо людей ні за яким принципом», – наголосив Майкл Макфол.

Півтори години учасникам круглого столу виявилося недостатньо, щоб обговорити всі питання, що їх цікавлять. Втім, Майкл Макфол, покидаючи Громадську палату, на запитання Радіо Свобода відповів, що задоволений тим, як пройшла ця зустріч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG