Доступність посилання

ТОП новини

Росія провокує прогнозами здешевлення газу?


Київ – Прогноз російського Міністерства економіки та розвитку щодо зниження ціни експортного газу не допоможе Україні домогтися зміни газових контактів та формули ціноутворення. Так вважають російські та українські експерти. Попри це, російський газ для України таки може подешевшати, зважаючи на зниження цін на нафту. Разом з тим, деякі українські фахівці заявляють, що таким чином російська сторона намагається спровокувати Київ піти на поступки.

Ціни на російський газ, який експортується у країни далекого зарубіжжя, до 2016 року знизяться майже на 20 відсотків, до 330 доларів. Водночас ціни для внутрішніх споживачів мають зрости. Таким є прогноз Міністерства економіки та розвитку Російської Федерації.

Такий прогноз, за словами проректора Російського економічного університету імені Плеханова, колишнього депутата від «Єдиної Росії» Сергія Маркова, викликаний ситуацією на світових ринках. Йдеться про «сланцевий бум» у США та глобальну кризу.

«Російське Мінекономіки не може не бачити, що ціни на газ поступово знижуються, – каже Марков в інтерв’ю Радіо Свобода. – Це відбувається через те, що США вийшли з газового ринку, почавши виробництво сланцевого газу. Не виключено, що США скасують заборону на експорт газу і почнуть його експортувати. А це може призвести до зниження ціни на газ. Але найважливіша причина зниження ціни газу – це глобальна криза, яка призводить до зниження попиту підприємствами».

Конкуренція спотового ринку не вплине на контракт з Росією

Що ж до перспективи зміни ціни російського газу для України, то, зазначає Сергій Марков, вона буде знижена. Разом з тим, наголошує він, про зміну контрактів наразі не йдеться.

Формула не буде мінятися, вона залишиться тією ж
Сергій Марков
«Формула не буде мінятися, вона залишиться тією ж, – переконує Марков. – Але у формулу закладена ціна на нафту. Оскільки ми зараз бачимо зниження ціни на нафту, то, згідно із цією формулою, ціна на газ змінюватиметься. І для України вона мінятиметься, як і для всього ринку».

На прогноз російського Мінекономіки вплинула також і конкуренція на європейському спотовому ринку, вважає заступник директора аналітичного центру «Експертна рада» Гліб Простаков. Але, на його думку, це не матиме наслідків для України. Єдине, каже він, цей прогноз міг би допомогти українській стороні у випадку судового розгляду.

Якщо вважати такий прогноз значною зміною, Україна може спробувати переглянути контракти на цій підставі
Гліб Простаков
«Український контракт – твердий і довготерміновий, – наголошує Гліб Простаков. – Додаткова конкуренція на нього ніяким чином не вплине. Ціна на нафту вплине, а спотовий газ з Європи – ні. На переговорний процес це може вплинути. Але, ймовірно, лише у ході судового розгляду, оскільки контракт передбачає такі формулювання, як значні зміни ринкової кон’юнктури. Якщо вважати такий прогноз значною зміною, Україна може спробувати переглянути контракти на цій підставі. Але це досить слабкі підстави».

Це заява для української влади – Гудима

На переконання ж експерта з енергетичних питань, депутата кількох скликань Олександра Гудими, останні дії України щодо зниження залежності від російського газу дратують Москву. Відтак, говорить Гудима, наразі вона намагається спровокувати Київ піти на поступки.

Ця заява є не для Європи. Це все повідомлення виключно для української влади
Олександр Гудима
«Ця заява є не для Європи, – впевнений Гудима. – Європа і так знає, що ситуація зі сланцевим газом рухає Росію до зниження ціни. Це все повідомлення виключно для української влади. Україна щось там за допомогою Європи розвертає, заміщує… Це все не дуже так серйозно, але дратує Росію. Вони провокуватимуть українську владу до чергових поступок, щоб отримати більше. Хочете більше – давайте ГТС».

З кінця минулого року в Україну почалися реверсні поставки газу з Європи. Як зазначив заступник директора Енергетичного співтовариства Дірк Бушле, обсяг цього газу може сягнути 10 мільярдів кубів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG