Доступність посилання

ТОП новини

У столиці США нарахували 3000 бездомних дітей


В умовах високого безробіття знайти постійну та добре оплачувану роботу важко не лише нелегальним іммігрантам, а й громадянам Сполучених Штатів. Проблема бездомних, яка погіршилась з часу економічної кризи, особливо гостро відчувається у столиці країни Вашингтоні. На вулиці опиняються цілі родини з дітьми. Минулої зими притулки для бездомних у столиці були переповнені і не могли розмістити усіх потребуючих. А кількість субсидованого житла обмежена через бюджетні скорочення. Щоправда, влада міста запевняє, що робить усе можливе для вирішення цієї проблеми.

Маркус Скеєлс жив більше року просто неба. У листопаді минулого року йому пощастило знайти притулок, куди він негайно перевіз свою 4-річну доньку Сейгай.

«Я змушений постійно запевняти дитину, що все буде добре, що це тимчасові труднощі. Вона плаче ночами, просить, щоб її заспокоїли. Час від часу спить лише зі мною, хоче бути поряд, а інколи навпаки. Загалом вона звикає», – каже чоловік.

З часу переїзду у притулок життя батька з донькою поволі нормалізується. Дівчинка тепер ходить у садок, а Маркус – на навчання.

Притулок, у якому мешкають Скеєйлси, знаходиться у приміщенні колишньої лікарні. Окрім них, там живе ще близько 300 родин. Протягом дня будинок майже порожній – діти вчаться, батьки працюють або шукають роботу. Звичайно, без проблем не обходиться. Недавно притулок опинився в центрі уваги місцевої преси через перебої з опаленням і появою шкідників.

«Кожна родина скаже вам…притулок не ідеальне місце, але це краще, ніж бути на вулиці», – каже адвокат-правозахисник Ембер Гардінґ.

Ембер Гардінґ – адвокат правозахисної організації, що сприяє бездомним з пошуком житла та надає інші послуги. За їх підрахунками, у Вашингтоні мешкає до 3000 тисяч бездомних дітей. Дуже часто, за словами Ембер, сім’ї цих дітей змушені переїжджати з місця на місце, у деяких випадках мало не кожного дня у пошуках безпечної ночівлі:

«У Вашингтоні влада зобов’язана надавати притулок бездомним лише тоді, коли температура повітря опускається до нуля. Вони не змушені забезпечувати нікого житлом, якщо температура трохи вища нуля. У такі ночі бездомні родини опиняються на автобусних станціях, в метро».

Шарліз Балтімор пощастило вибратися з притулку, де вона мешкала сім місяців зі своїми 5-ма дітьми. Тепер вона живе в окремому будинку завдяки спеціальній урядовій програмі, що дозволяє їй платити за оренду лише 30 відсотків з її доходів:.

«Я була надзвичайно щаслива. Ми прийшли подивитися на будинок, у мене були ключі. Я забрала дітей зі школи, а вони питаються: «Мамо, куди ми їдемо?» Приїхали, вийшли з машини, а діти знову: «Мамо, чий це будинок?». А я їм кажу: «Це наш будинок». Відкрила двері, і вони побігли всередину».

Однак отримати доступне житло дуже складно. Навіть вільне місце у притулку знайти не так легко.

В адміністрації столиці запевняють, що мер виділив з бюджету мільйони доларів на допомогу бездомним, і результати вже помітні.

«Ми скорочуємо тривалість перебування бездомних у притулках. У порівнянні з минулим роком нам вдалося реально зменшити їх кількість. Так що позитивні зміни вже стають відчутними», – говорить представник адміністрації Дейвид Бернс.

Маркус Скеєлс не втрачає надію, що одного дня вони з донькою заживуть повноцінним, самостійним життям:

«Коли ти втрачаєш надію, ти втрачаєш усе. Це єдине, що у мене є зараз. Надія змушує мене ставати кожного дня, іти в люди і важко працювати, щоби вибратися з цієї ситуації».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG