Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вперше проходить виїзне засідання Асамблеї європейських регіонів


У Дніпропетровську в четвер розпочала роботу конференція Асамблеї європейських регіонів. Це перше виїзне засідання, яке проводить Асамблея в Україні. На форум з’їхалось 200 делегатів із 25 країн світу – депутати Європейського парламенту, посли та консули країн Європи, представники міжнародних громадських організацій тощо. Форум триватиме ще два дні, але першої конкретної домовленості про співпрацю вже досягнуто.

Дніпропетровщина намагається «тримати марку» перед європейцями – основні заходи конференції Асамблеї європейських регіонів проводять в так званому «європейському містечку». Це тимчасовий павільйон, розмірами із триповерховий будинок, який спеціально, заради трьох днів спілкування з іноземцями, звели на площі між облрадою та облдержадміністрацією. Герань в горщиках, свіжонастелений газон, прапори Євросоюзу – усе має нагадувати Європу. Але на кожному кроці – міліція.

Основна тема форуму – співпраця між європейськими та українськими регіонами. Українці вже давно в Європі, напівжартома кажуть депутати Європейського парламенту, і пояснюють – мають на увазі європейський клопіт: тисячі українських мігрантів-заробітчан. А якщо серйозно, зазначають гості, то Асамблея європейських регіонів, з якою Україна розпочала співпрацювати, – це найбільше міжрегіональне незалежне об’єднання у Європі, до якого входить 260 регіонів – половина усіх європейських регіонів. Якщо кілька десятиліть тому в Європі вели мову більше про співпрацю між територіально близькими, прикордонними регіонами, то наразі, кажуть європейські представники, територіальний принцип вже не важливий.

Керівник шведської делегації Магнус Бертнсон впевнений, що між українськими та шведськими регіонами найлегше встановити співпрацю в гуманітарній сфері. Водночас він не зміг поки назвати конкретні компанії та інституції, зацікавлені в цьому.

«Ми не можемо назвати конкретні компанії, адже ми тільки організовуємо зустрічі, а компанії самі вирішують, чи готові вони інвестувати, чи співпрацюватимуть в якомусь іншому форматі», – сказав представник шведської делегації.

«Регіон-лідер» знову стане майданчиком для експериментів?

Конференція Асамблеї європейських регіонів на Дніпропетровщині відбувається невипадково, кажуть організатори, – область була першим регіоном України, який два роки тому став членом європейського об’єднання регіонів. Наразі Україна в цьому об’єднанні вже представлена вісьмома областями. Також Дніпропетровщина є лідером в Україні за обсягами залучених інвестицій – 8 мільярдів доларів США і має амбіції першою випробовувати в себе досвід європейських регіонів, сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

«Ми обговорювали сьогодні з керівництвом області ідею, щоб реалізувати в області кілька найкращих проектів з розвитку територій, такими, якими вони реалізовані в Європі, – теплозбереження, освіта, благоустрій, розвиток туризму», – сказав Вілкул.

У перший день роботи форуму в Дніпропетровську сторони – український уряд і Асамблея європейських регіонів – домовились створити координаційний центр для імплементації найкращих європейських практик у регіонах України і підписали протокол про співпрацю.

«Надійний результат» уже в листопаді цього року?

А втім, співробітництво України з Євросоюзом можлива не тільки на міжрегіональному рівні, зазначають закордонні гості, і натякають: впевнені, що на осінньому саміті у Вільнюсі Україна підпише Угоду про асоціацію з Європейським союзом.

«Я думаю, що дух Євросоюзу, всіх європейських націй – це дух компромісу. Може, іноді це триває довше, але ми досягаємо надійного результату, бо він – продукт компромісу, а значить, буде на довгі часи», – сказав, зокрема, представник Чехії, депутат Європарламенту Милослав Рондорф.

Упродовж наступних двох днів форуму учасники міжнародного зібрання обіцяють більше говорити про конкретні проекти, зокрема, в галузі енергетики, підтримки підприємництва, освіти, культури. Наприкінці гостям обіцяють показати те, чим пишається Дніпропетровщина, – колись засекречений ракетний завод «Південмаш» та славнозвісну Петриківку.

Довідка:
Асамблея європейських регіонів створена 1985 року. Спочатку в неї входили 47 регіонів Європи і 9 міжрегіональних організацій. Наразі вона об’єднує понад 260 регіонів із 35 країн та 16 міжрегіональних організацій, і є найбільшим в Європі незалежним об’єднанням європейських регіонів. Статут Асамблеї був ухвалений в Неаполі 28 листопада 2002 року.

Основна мета діяльності – сприяння процесам регіоналізації в Європі, міжрегіональній співпраці і посиленню ролі регіонів у процесах європейської інтеграції.

Зараз членами Асамблеї від України є Дніпропетровська, Донецька, Херсонська, Кіровоградська, Київська, Львівська, Одеська, Вінницька області. Також до асамблеї була прийнята Луганська область, яка чекає ратифікації документів.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG