Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Пакистані вперше офіційно голосуватимуть деякі сексуальні меншини


У Пакистані в суботу, 11 травня, відбудуться парламентські й місцеві вибори, які визначать на наступні роки майбутнє країни, перед якою постали серйозні виклики і в економіці, і в галузі безпеки. Зокрема, вони матимуть вирішальний вплив на те, чи продовжиться нинішній курс світського уряду Пакистану.

У суботу майже половина зі 180 мільйонів населення Пакистану має піти на вибори парламенту і органів влади чотирьох провінцій. Вони значною мірою вирішать, хто визначатиме надалі майбутнє країни – світські сили, націоналісти чи ісламісти.

Головні партії країни, які переважно належать до якогось із цих трьох спрямувань, не укладали широких передвиборних союзів. Відомий пакистанський політолог Мухаммад Васім вважає, що про впевнену перевагу якогось спрямування наразі говорити важко.

«Буде мозаїка з політичних партій, без чиєїсь більшості в парламенті, і вже потім вони почнуть створювати коаліції. Можливо, найбільша партія зможе об’єднати інших», – вважає аналітик.

За даними опитувань, нині провідна світська Пакистанська народна партія, яку очолює президент Асіф Алі Зардарі, втратить свою більшість. Найбільше місць у парламенті прогнозують націоналістам.

На результати виборів можуть вплинути місцеві моменти і тероризм талібів

Але ці прогнози можуть виявитися неточними: за словами Васіма, результати визначать у першу чергу місцеві моменти, а не загальнонаціональні питання. Ці місцеві моменти, кастові відносини, стосунки між племенами та інші зв’язки, для багатьох виборців відіграють важливішу роль, ніж загальний курс Пакистану.

Серед моментів, які можуть мати свій вплив, – хвиля вбивств кандидатів від світських партій та їхніх активістів, що триває в Пакистані останнім часом. Бойовики з руху «Талібан» розправляються з тими політиками, які виступають проти них та їхніх союзників.)

Першими цілями стають представники світської Національної партії «Авамі» (Народної національної партії), яка об’єднує головно пуштунів – представників того ж народу, з якого походить і більшість талібів, але виступає проти руху «Талібан». Не шкодують таліби й ісламістів, які виступали проти них: вони напали на мітинг кандидата від провідної ісламістської партії «Джаміат-е улема іслам» («Об’єднання ісламських богословів»), який у минулому допоміг затримати кількох чільних діячів терористичної мережі «Аль-Каїда».

Чоловіки, жінки і «третя стать»

У Пакистані зареєстровані 48 мільйонів виборців-чоловіків і 37 мільйонів виборців-жінок. Із приблизно 70 тисяч виборчих дільниць трохи менше як 30 тисяч відведені тільки для жінок, які в мусульманській державі, де іслам є державною релігією за конституцією, не завжди вільно почуваються серед чоловіків. Але, як вважають, через консерватизм і забобони, які нерідко панують у віддалених частинах країни, понад десяток мільйонів жінок не піде голосувати.

Крім того, як виборці й як кандидати у виборах уперше братимуть участь, за оцінками, близько півмільйона представників так званої «третьої статі». До них, за рішенням Верховного суду минулого року, залічують, наприклад, гермафродитів, транссексуалів чи й трансвеститів.

У нижній палаті парламенту Пакистану, Національних зборах, яку обирають цього разу, 342 місця. Доля 272 із них вирішується прямим загальним голосуванням у мажоритарних округах в один тур; 60 місць зарезервовані для жінок і 10 для меншин, і їх розподіляють відповідно до пропорції голосів, які отримали політичні партії кандидатів.

Одночасно 11 травня обиратимуть і законодавчі збори чотирьох провінцій Пакистану. Відтак парламент обере прем’єр-міністра, а збори провінцій – їхніх головних міністрів, які формуватимуть центральний уряд і уряди провінцій на наступні п’ять років.

Матеріал підготували Сергій Драчук і Abubakar Siddique
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG