Доступність посилання

ТОП новини

Толкачов: заява генконсула Росії у Сімферополі – провокативна


Київ – Російські дипломати дозволяють собі провокативні заяви в Україні, які є продовженням агресивної політики Москви на зовнішній арені. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода політичний експерт Олексій Толкачов. Він прокоментував, зокрема, заяву генконсула Росії у Сімферополі Володимира Андрєєва, який офіційно порадив кримським татарам не замовчувати «тематику зрадництва» (маються на увазі події Другої світової війни). Загалом Олексій Толкачов підкреслив, що українські олігархи чинять запеклий опір натиску російських колег. Тому при президентові Януковичі відносини двох держав і надалі загострюватимуться.

– Неоднозначну реакцію викликала в Україні й, насамперед, у Криму заява генконсула Росії у Сімферополі Володимира Андрєєва. Наскільки дипломатичні такі заяви?

– Я думаю, що росіяни – дуже далекі від дипломатії. Особливо, коли це стосується українського питання, або будь-яких питань, які зазіхають на непорушність, святість російського імперського духу, і взагалі російського іміджу. А об’єктивної реальності для росіян не існує, воно визначається лише контекстом, через який у Росії намагаються трактувати ті чи інші історичні питання. Тому такі заяви є абсолютно провокативними. Ну що ж, треба дивитися на них із певною мірою терплячості.

– У меджлісі кримськотатарського народу відреагували на заяву генконсула Росії вимогою «повідомити пану Андреєву про його небажане перебування на території Української держави». У меджлісі вважають таку заяву недружньою.
Треба було б його (генконсула) вигнати, показати межу, через яку ми не дозволимо нікому переступати

– Хоча ми мусимо дивитися на заяви та дії російською сторони з мудрістю, тим не менше ми повинні себе поважати і бути принциповими. Треба було б його (генконсула) вигнати, показати межу, через яку ми не дозволимо нікому переступати.

– Українській незалежності вже понад двадцять років. І такі гострі (якщо їх так назвати) заяви з боку російських дипломатів стали лунати в Україні після приходу до влади Віктора Ющенка (після Помаранчевої революції). До цього всіляке бувало, зокрема, своє вміння резонансно висловлюватися демонстрував у Києві покійний нині Віктор Степанович Черномирдін, але такої гостроти, як зараз, з боку російських дипломатів не було. Це випадковість?
Влада Януковича (як і влада Ющенка) не є дружніми до Росії

– Я думаю, це не випадковість. Справа в тому, що коли президент Кучма здійснював свою політику, вона практично йшла в одному руслі з політикою Російської Федерації. У Росії були еліти Єльцина, в Україні – еліти Кучми. Вони були одного поля ягідки. Навіть, коли Кучма заявляв про євроінтеграційні наміри, всі прекрасно розуміли, що за чаркою чогось міцного президенти України та Росії могли домовитися і посміятися над власними заявами. А коли сталася Помаранчева революція, Росія вперше відчула значний геополітичний провал на європейській карті, втрату впливу і почала реалізовувати агресивну політику. Чому ж і зараз немає змін у цьому? Тому що твердження «Янукович – проросійський президент» є міфом. Бо влада Януковича (як і влада Ющенка) не є дружніми до Росії. Вона є зорієнтованою на утвердження незалежності – незалежності українського олігархічного капіталу від російського впливу. І тут ведеться боротьба не на життя, а на смерть.
Російський капітал потребує експансії в Україну, а український – захищається як може

Українська олігархія прекрасно розуміє – якщо вона здасть свої позиції бодай на міліметр, це означатиме вплив великого російського капіталу, посилення російського політичного впливу в Україні та закручування гвинтиків для нашої олігархії. Російський капітал потребує експансії в Україну, а український – захищається як може.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG