Доступність посилання

ТОП новини

Європейські цінності – проти цін Митного союзу


Акція протесту проти вступу України до Митного союзу, Дніпропетровськ, 5 квітня 2013 року
Акція протесту проти вступу України до Митного союзу, Дніпропетровськ, 5 квітня 2013 року
Київ – Куди рухається Україна – до Євросоюзу чи у Митний союз, а звідти до Євразійського економічного простору? Це питання набуває особливої гостроти у контексті останніх подій і заяв. Адже залишається менше ніж півроку до Вільнюського саміту, на якому очікують підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тим часом 31 травня у Мінську на саміті СНД мають підписати меморандум, згідно з яким Україна отримає статус спостерігача у Митному союзі. Відповідну заяву зробив президент Віктор Янукович напередодні в Астані.

Eкс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко 30 травня передала президентові Януковичу вимогу оприлюднити текст цього меморандуму.

У зверненні Тимошенко називає рішення Києва стати спостерігачем у Митному союзі «зміною стратегічного вектора еволюції України з європейського на митносоюзівський». На її думку, це суперечить чинному законодавству держави, яке «закріпило європейський шлях на близьке і далеке майбутнє».

Серед вимог Тимошенко – не лише оприлюднити текст меморандуму, а відкласти його підписання на період «публічного обговорення суті цього документа і розуміння ставлення до нього українців».

Речник прем’єра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко пообіцяв, що текст меморандуму опублікують після його підписання. Лук’яненко пояснює це тим, що це багатосторонній документ, його оприлюднення за бажанням однієї зі сторін неможливе.

Тим часом проект документа опублікувало видання «Дзеркало тижня», посилаючись на свої джерела в уряді. Згідно з цим текстом, Україна зможе бути присутньою на засіданнях керівних органів об’єднання та отримувати копії ухвалених ними документів. А головне – Україна декларує наміри дотримуватися принципів Митного союзу і утримуватися від дій і заяв, які спрямовані проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору.

«Спостерігач» – перший крок до «члена»?

Водночас представники української влади наполягають, що Україна не відмовляється від європейської інтеграції. Голова представництва ЄС в Україні, посол Ян Томбінський 30 травня на експертному форумі у Києві з цього приводу зазначив, що зовнішньополітичний курс України визначено на законодавчому рівні.

Якщо статус спостерігача України у Митному союзі не вимагає делегування суверенних прав країни до органів Митного союзу, тоді Україна залишиться країною, яка матиме повну суверенність в інших напрямках
Ян Томбінський
«Це дійсно у сфері відповідальності українського президента, уряду, української політики – які у них пріоритети, згідно з законодавством України. Якщо статус спостерігача України у Митному союзі не вимагає делегування суверенних прав країни до органів Митного союзу, тоді Україна залишиться країною, яка матиме повну суверенність в інших напрямках», – вважає посол Томбінський.

Цю думку підтримала народний депутат України, член Партії регіонів Ірина Бережна. За її словами, у питаннях євроінтеграції у державі існує консенсус між владою і суспільством, владною більшістю й опозицією. Статус спостерігача у Митному союзі не загрожує євроінтеграції України, вважає Бережна.

Координатор громадської ініціативи «Ми – європейці» Дмитро Крикун вважає згоду Росії надати Україні статус спостерігача у Митному союзі… програшем політики Кремля.

Статус спостерігача у Митному союзі – це визнання неможливості інтеграції України у будь-якому іншому напрямку, крім Європи
Дмитро Крикун
«Статус спостерігача у Митному союзі – це визнання неможливості інтеграції України у будь-якому іншому напрямку, крім Європи. Якщо використати східні терміни, то це спосіб зберегти обличчя і Росії, яка декларує свій імідж «збирача руських земель», і Україні, яка мусить робити якісь ритуальні жести щодо «великого білого брата з Півночі», – пояснює Крикун у розмові з Радіо Свобода.

Тим часом заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий зазначає, що статус спостерігача у Митному союзі – це перший крок до майбутнього членства у створюваному на базі цього союзу Євразійського економічного простору. Отримавши статус спостерігача у Митному союзі, Україна зводить нанівець євроінтеграцію, вважає Чалий.

Росії, головному гравцеві у Митному союзі, у перспективі потрібна Україна як країна, асоційована з Євросоюзом. Це економічно вигідно для Москви, Києва і Брюсселя, вважає народний депутат з фракції «Батьківщина» Григорій Немиря.

«Головним торговельним партнером Росії є ЄС. Найбільшим ринком для енергоносіїв Російської Федерації є Євросоюз. Три чверті прямих іноземних інвестицій у Росію надходять з ЄС. На жаль, поки що ЄС не є найбільшим торговельним партнером України, тож чому стратегічна мета нашої країни – отримати у торгівлі цифри, які б бодай наполовину до цифр російських наближались, викликає таку реакцію з боку Росії?! Ми сподіваємось, що угода про асоціацію змінить економічний ефект».

Більшість українців – за інтеграцію з ЄС – опитування

За даними Інституту Горшеніна, майже 42 відсотки опитаних українців висловились за євроінтеграцію України до ЄС, а близько 35 відсотків респондентів воліють бачити Україну у Митному союзі. Решта, понад 20 відсотків опитаних, поки що не визначились.

На думку більшості українців, підписання угоди про асоціацію полегшить українцям доступ до освітніх і культурних цінностей Євросоюзу. Не менш важливо – спрощення візового режиму між Україною та ЄС, про це кажуть майже 90 відсотків опитаних українців.

Відповідаючи на запитання «Який ступінь зближення України з Євросоюзом Ви вважаєте доцільним?», понад 70 відсотків респондентів назвали культурний взаємний обмін, безвізовий рух, 50 відсотків – єдиний митний простір, понад 25 відсотків опитаних не проти спільної зовнішньої політики між ЄС та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG