Доступність посилання

ТОП новини

«Темник» на бланку Партії регіонів вчить виправдовувати Вадика-«Румуна»


(© Влад Содель)
(© Влад Содель)
Київ – Партія регіонів, за версією деяких ЗМІ, розсилає своїм депутатам темник, в якому детально виписані рекомендації, як коментувати події 18 травня у Києві, коли побили журналістів Ольгу Сніцарчук і Владислава Соделя. Зміст рекомендацій зводиться до виправдання нападників і звинувачень на адресу опозиції та журналістів. У самій Партії регіонів наявність такої директиви спростовують. Експерти натомість відзначають, що є небезпека того, що пропрезидентська сила, використовуючи тиск та адмінресурс, спробує нав’язати таку точку зору суспільству.

Вказівка на бланку Партії регіонів ставить завдання перед депутатами з пропрезидентської фракції наполягати на тому, що опозиція провалила свою акцію «Вставай, Україно!», а щоб прикрити цей провал, розкручує тему з побиттям журналістів. Так званий темник оприлюднило інтернет-виданням «Главком».

Цей нібито темник радить депутатам цитувати звинуваченого у нападі на журналістів Вадима Тітушка, який наголошує, що після удару такого спортсмена, як він, у Сніцарчук мав би бути синець на обличчі.

Чечетов: «Тітушко правильно каже. Навіщо вона полізла?»

Заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заперечує факт існування темника. Водночас розмову з Радіо Свобода на цю тему регіонал зводить до того, що Ольгу Сніцарчук ніхто не бив.

«Та якби боєць, який має навички рукопашного бою, до неї один раз приклався, її б або п’ять днів шукали, або днів п’ять віддирали б від стіни. Удар бійця – це каліцтво. Про що ви мову ведете? Якщо не розумієте, то не треба маячню повторювати», – сказав Чечетов.

Удар бійця – це каліцтво, п’ять днів би її шукали або від стіни віддирали би
Михайло Чечетов
«Удар бійця – це каліцтво, п’ять днів би її шукали або від стіни віддирали би днів п’ять. Правильно він каже – навіщо вона полізла? Коли йде чоловіча бійка, не треба туди лізти. І раптом вона там почала знімати щось. Мені також не подобається, коли мене знімають, і іншому комусь не подобається, не всім подобається», – каже Чечетов.

Партія регіонів – практично та сама КПРС – Чумак

Аналіз подій, зроблений партійною структурою і наданий для користування депутатам, – це не лише прийнятна, а й необхідна річ, зауважує Радіо Свобода депутат від УДАРу Віктор Чумак. Водночас він вважає, що мислячий парламентар мав би вже сам розставити акценти й вирішити, які і чиї цитати наводити на підтвердження своєї позиції.

Навіщо з кимось дискутувати? Краще спустити всім рознарядку, що говорити і як говорити
Віктор Чумак
«Колись е радянській армії була ідеологічна робота, коли були політруки, які говорили солдатам, як треба поводитися, як треба говорити з приводу тієї чи іншої події, яку затіяв світовий імперіалізм. Там приблизно те саме. А Партія регіонів – практично та сама КПРС, тільки з іншою назвою. Так легше працювати, коли такий централізм, коли все замкнене на одну вертикаль. Навіщо з кимось дискутувати? Краще спустити всім рознарядку, що говорити і як говорити», – зауважує Чумак.

Позицію Партії регіонів нав’язуватимуть суспільству?

Без єдиної позиції не може існувати ніяка партія, тому інформаційна дисципліна повинна бути, наголошує політолог Сергій Таран. За його словами, саме розбіжності у заявах політиків з опозиції негативно впливають на її авторитет. А форма донесення загальнопартійної позиції до кожного з депутатів – це вже справа самої партії, і не варто цього соромитися, каже експерт.

Позиція Партії регіонів досить сумнівна, оскільки вона взялася за захист бандитів
Сергій Таран
«Інша річ, якщо говорити про цей випадок, то тут позиція Партії регіонів була досить сумнівна, оскільки вона взялася за захист тих бандитів, які нападали на журналістів. Є велика підозра, що позиція, оприлюднена Партією регіонів, буде використана, щоб нав’язати її суспільству через адмінресурс і через тиск. У цьому є небезпека, і тому говорять про «справу Геббельса». Вони соромляться не факту існування цього документа, а дивної дуже позиції, яку зайняла влада у цьому конфлікті », – зазначає Таран.

Вже більше десяти днів міліція встановлює обставини інциденту, під час якого потерпіли журналісти. Вадим Тітушко залишається на волі. З трибуни Верховної Ради, а також під час політичних ток-шоу на телебаченні на його захист і водночас зі звинуваченнями на адресу Ольги Сніцарчук уже пролунала низка виступів у виконанні депутатів з фракції Партії регіонів, зокрема Інни Богословської та Олени Бондаренко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG