Доступність посилання

ТОП новини

«Стурбований» Азаров вигнав журналістів з Кабміну через «цирк»


Київ – Журналістів, які влаштували на засіданні уряду мовчазну акцію з вимогою звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, позбавили акредитації. На думку медіаекспертів, таке рішення є незаконним та свідчить про нерозуміння владою ролі медіа у реформуванні країни. І поки опозиція має намір притягнути прем’єра до відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності, самі журналісти збираються пікетувати Кабмін.

«Поіменно записати і позбавити акредитації! Не перетворюйте засідання вищого органу виконавчої влади на цирк!» – такий вердикт у середу вранці виніс прем’єр Микола Азаров 10 журналістам. Все через мовчазну акцію протесту, якою вони розпочали засідання уряду, вимагаючи звільнення міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка через інцидент із побиттям кореспондентів 18 травня у Києві.

Пізніше дії колег розкритикував і прес-секретар голови уряду Віталій Лук’яненко. Зокрема він наголосив, що для донесення своєї позиції репортерам варто було знайти «адекватний час, місце і форми».

«Хто заважав ініціативній групі журналістів попросити про зустріч із прем’єр-міністром і заявити про свою стурбованість? Повірте, прем’єр-міністр теж стурбований ситуацією і вважає це неприйнятним», – пояснив він.

При цьому Лук’яненко запевнив, що за наказом голови Кабміну відбудеться «об’єктивне розслідування» ситуації і, відповідно до закону «Про висвітлення діяльності органів державної влади», буде здійснена її правова оцінка.

Згодом в урядовому департаменті інформації та зв’язків з громадськістю вчинок журналістів оцінили як «більш політичний, ніж захист колеги» і зажадали особистої зустрічі з учасниками мовчазної акції. В результаті кореспондентів акредитації позбавили.

Уряд не розуміє роль ЗМІ у реформуванні країни – Петрів

Таке урядове рішення медіаексперти назвали незаконним, адже закон «Про інформацію» передбачає подібне покарання лише у разі «неодноразового грубого порушення журналістом своїх обов’язків».

Зокрема президент фундації «Суспільність» Тарас Петрів у коментарі Радіо Свобода називав вердикт уряду щодо репортерів «ганебним», адже у журналістів відібрали «ще один засіб захисту своїх прав».

«Тут є певне нерозуміння ролі медій для реформування країни. Журналісти знаходять той варіант протесту, який у даний момент хоча б якимось чином може подіяти на владу. Якщо нічого не буде вирішено на рівні уряду, журналістам потрібно звертатися конкретно до президента з вимогою реагувати на ці усі речі, тому що у країні не може бути протистояння між владою і журналістами», – наголошує експерт.

Опозиція вимагатиме від Генпрокуратури відповідальності Азарова


Тим часом самі репортери не розуміють, за що їх покарали. Кажуть, що у плакатах із написами: «Сьогодні – журналістка! Завтра – ваша дружина, сестра, дочка! Дійте!» – для урядовців не було нічого образливого чи компрометуючого.

Азаров хоче вигнати журналістів з Кабміну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

«Оля (Сніцарчук – ред.) крім того, що журналістка, вона чиясь сестра, дружина. Точно так само дружина, діти є і у того ж прем’єра, і у Захарченка, і у кожного. Дуже показовою була реакція прем’єр-міністра: йому навіть не сподобалось прочитати ці написи. Чисто по-людськи я його не розумію за цей вчинок», – дивується кореспондент агенції «ЛІГАБізнесІнформ» Наталія Тарасовська.

Між тим, опозиція заявляє, що вимагатиме від Генпрокуратури відкриття кримінального провадження щодо прем’єра на підставі перешкоджання ним журналістській діяльності.

«Замість того, щоб Партія регіонів за цей безпрецедентний випадок 18 травня посипала собі попелом голови і вибачалася перед журналістами і усім українським суспільством, вони грубо порушують усі європейські правила і цінності. Наша держава поступово перетворюється не тільки у поліцейську державу, але і в державу повної узурпації влади і диктатури. Генеральна прокуратура має реагувати на зухвальство і хамство чиновників», – наголосив голова всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Окрім того, опозиціонери заявили про намір викликати Миколу Азарова з поясненнями на засідання спеціальної комісії щодо розслідування подій 18 травня, однак парламентський комітет з питань регламенту поки що не затвердив проекту постанови про її створення. Відтак Верховна Рада розглядатиме документ у четвер без рішення комітету.

Журналісти пікетуватимуть Кабмін, Тітушко гулятиме на свободі

Наразі ж журналісти мають намір пікетувати у четвер Кабінет Міністрів з вимогою не лише розслідувати напад на своїх колег, але і не допустити репресій щодо кореспондентів, які висловили свій протест на урядовому засіданні.​

Поміж тим стало відомо, що підозрюваного у побитті журналістів Вадима Тітушка якого затримали 21 травня, наразі випустили під грошову заставу у майже 23 тисячі гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG