Доступність посилання

ТОП новини

Цигарки вбивають найбідніших – ВООЗ


31 травня у світі відзначають як День без тютюну. Всесвітня організація охорони здоров’я закликає уряди усіх країн світу заборонити рекламу тютюнових виробів та спонукати своїх мешканців кинути палити. В першу чергу, зусилля мусять бути спрямовані на те, щоб діти та молодь не брали у руки цигарки. Щороку від хвороб, пов’язаних з палінням, у світі помирає майже 6 мільйонів людей, і ця цифра з кожним роком зростає.

Колишній курець Террі Голл радить:

«Якщо ви палите, у мене для вас є порада. Запишіть відео з собою перед тим, як з вами станеться те, що зі мною. Прочитайте в голос казку чи заспівайте колискову. Я шкодую, що раніше цього не зробила».

Террі Голл колись курила. Її онуки ніколи не почують її справжнього голосу. Вона пройшла операцію з видалення ракової пухлини горла.

Історія Террі Голл це - частина антитютюнової кампанії, що розпочав американський уряд, аби спонукати людей кинути цю шкідливу звичку. Білл Бас також бере участь у кампанії:

«Минулого року вони ампутували мені ногу через погану циркуляцію крові. Я прокинувся після операції, а моєї ноги вже не було. Того дня я кинув палити».

Люди повинні зрозуміти, що куріння призводить до жахливих наслідків, вважає експерт Центру контролю за хворобами США Томас Фріден:

«Кинути палити є найбільш ефективним кроком, який ви можете зробити, щоб покращити власне здоров’я».

Але це не просто зробити. Лише 10% курців щороку кидають палити. Втім, на їх місце приходить ще більше нових курців, каже експерт Джоана Коен.

«Вживання тютюну, – каже вона, – це приклад звички. І як кожну іншу таку звичку її важко змінити. Це не просто».

Тому фахівці радять людям звертатися по допомогу лікарів.

Білл Бас каже, що його лікарі допомогли йому кинути. Після ампутації, йому виписали ліки і консультацію у психолога.

Ви не одинокі у боротьбі з цигарками – саме це намагається донести антитютюнова кампанія американського уряду, каже Джеф Кейн:
«Існують ліки, які можуть подвоїти шанси на те, що ви кинете палити. І ми також можемо надати нашим пацієнтам іншу допомогу крім ліків».

Американський уряд попереджає громадян про небезпеку паління вже понад 50 років. Багато країн роблять те ж саме. У Таїланді на пачках цигарок друкують жахливі картинки та фотографії, що демонструють небезпеку від тютюну.

В Туреччині та Росії запровадили жорсткі антитютюнові закони. Уряд Росії вважає, що паління є однією з причин низької тривалості життя росіян.

Джоана Коен зазначає, що люди в Росії помирають швидше, ніж мали б помирати.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні 4 з 5 смертей, що пов’язують з тютюнопалінням, стаються у країнах з малим чи середнім рівнем достатку. Саме бідні країни найбільше страждають від цигарок. І саме у цих країнах, на думку фахівців, виробники цигарок знаходять для себе найбільше нових клієнтів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG