Доступність посилання

ТОП новини

Справу Тимошенко без Європи не вирішити – Віктор Ющенко


Брюссель – Вирішити проблеми української демократії без залучення об’єднаної Європи неможливо. Так у середу в Європарламенті заявив колишній президент України Віктор Ющенко, який висловив переконання, що в української влади і опозиції є достатньо мотивів плідно попрацювати для успішного зближення з ЄС. Тим часом, Євросоюзові теж не треба втратити нагоду для навернення України на проєвропейський шлях, заявляли на конференції, присвяченій українській євроінтеграції, що відбулася у Брюсселі.

Непідписання угоди про асоціацію ЄС з Україною було б грубою геостратегічною помилкою, вважає литовський євродепутат Вітаутас Ландсберґіс. Тим часом, успіх Вільнюського саміту «Східного партнерства», де планують підписати угоду про асоціацію, був би успіхом і для європейців, і для українців.

Євросоюз може переступити через свої побоювання та проблеми із ваганнями щодо України
Вітаутас Ландсбергіс
«Корупція, олігархічна автократія, вибіркове правосуддя та сумна ситуація однієї пані-політика – ці всі аргументи останнім часом підкреслюють цю можливу фундаментальну геополітичну помилку. Я гадаю, що Євросоюз може переступити через свої побоювання та проблеми із ваганнями щодо України», – зазначив Ландсберґіс.

Але чи може Україна достатньо покращитися за час, що залишився до Вільнюського саміту?– ставить риторичне питання литовський європарламентар.

Проблема у відсутності діалогу влади і опозиції – екс-президент України

Тим часом, колишній український лідер Віктор Ющенко, якого запросили поділитися думками, висловлює переконання, що українська політична еліта і від влади, і від опозиції без втручання ЄС не спроможна вирішити справу Юлії Тимошенко.

Влада і опозиція ні самостійно, ні разом в Україні цю проблему не здатні вирішити
Віктор Ющенко
«Влада і опозиція ні самостійно, ні разом в Україні цю проблему не здатні вирішити. Їм потрібна третя сторона – європейська. Коли відновлений діалог, є дорожня карта і перспектива, тоді буде час говорити, що в рамках цього політичного порозуміння і діалогу, коли влада і опозиція довіряють європейській стороні, (з’явиться) механізм врегулювання цього питання», – зауважив Віктор Ющенко.

Базуючись на цьому твердженні, він висловив переконання, що на саміті у Вільнюсі європейське зближення має перемогти, бо іншої нагоди не буде.

Може трапитися, як на церемонії вручення «оскарів», де пролунає: «А переможцем став... Володимир Путін
Марек Сівець
Польський євродепутат-соціаліст Марек Сівець порівняв ситуацію із європейським вибором України й підписанням угоди про асоціацію із грецькою трагедією. Змалювавши сумний сценарій трагічного фіналу Вільнюського саміту, він підсумував: «Це частина реальності, шановні друзі, це не наукова фантастика. Тож, якщо допустити це, урешті може трапитися, як на церемонії вручення «оскарів», де пролунає: «А переможцем став... Володимир Путін».

Європу непокоїть слабкий прогрес – дипломат

Колишній голова французької дипломатії Бернар Кушнер теж висловлюється за підтримку українських прагнень, не забуваючи при цьому про проблеми, які все ще супроводжують українську демократію. Він переконаний, що навіть тепер, коли ЄС переживає складний період, європейцям не слід уникати перспективних планів, частиною яких є й зближення з Україною.

Очільний представник Європейської служби зовнішньої дії Дейвід О’Саліван акцентує увагу на деталях, які, на його думку, будуть вирішальними для успіху Вільнюського саміту. Він нагадує, що об’єднана Європа занепокоєна щодо прогресу України у судовій реформі, зокрема, реформі прокуратури. Не переконують європейців і шляхи вирішення недоліків, пов’язаних із вибірковим правосуддям та виборчими процесами, зауважує європейський дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG