Доступність посилання

ТОП новини

Іран: реформатори підтримують спільного кандидата, але чи він виграє вибори?


14 червня в Ірані проводять президентські вибори. Єдиним кандидатом від опозиції є Хасан Роугані. Він став ним після того, як інший поміркований кандидат Могаммад Реза Ареф відкликав свою кандидатуру на його користь. Сам Ареф заявив, що про це попросив його лідер реформаторського руху, колишній президент Могаммад Хатамі, в адміністрації якого Роугані займався переговорами щодо ядерної програми країни.

Меїр Джаведанфар, який є одним з ключових експертів у справах Ірану в Ізраїлі, говорить, що Хасан Роугані буде дотримуватися більш прагматичної позиції щодо ядерної програми Ірану, але його економічна програма залишається невідомою. Проте від нього очікують пропозицій щодо лібералізації іранської економіки, в якій домінують квазідержавні підприємства, неспроможні дати роботу все більшій кількості молодих іранців.

Роугані обіцяє звільнити політичних в’язнів, які потрапили до в’язниці через участь у протестах іранського «зеленого руху». Тоді, 2009 року, тисячі людей протестували проти фальсифікацій, як вони стверджували, виборів на користь нинішнього президента країни Махмуда Ахмадінеджада.

Погляди Роугані на ядерну програму можуть зашкодити його шансам

Багато аналітиків вважають, що якщо вибори будуть чеснішими цього разу, то Роугані може дістатися до другого туру, бо п’ять відносно консервативних кандидатів розпорошать табір прихильників його супротивників. Але і консерватори можуть об’єднатися. Бо, на думку ізраїльського експерта, чим більше Роугані говорить про реформи, тим більший спротив він викликає з боку наймогутнішої інституції країни – Корпусу вартових Ісламської революції.
Його шанси виграти вибори є дуже малими. Щоб його кандидатура пройшла, він би мав висловити підтримку Корпусу вартових ісламської революції, який є головним політичним гравцем сьогодні. Але я не думаю, що він би міг це зробити
Меїр Джаведанфар

«Гадаю, його шанси виграти вибори є дуже малими. Щоб його кандидатура пройшла, він би мав висловити підтримку Корпусові вартових Ісламської революції, який є головним політичним гравцем сьогодні. Але я не думаю, що він би міг це зробити. Вони мають надто різні погляди щодо ядерної програми», – вважає Меїр Джаведанфар.

На його думку, радше «вартові» організують фальсифікацію виборів, ніж дозволять їх виграти людині, яка критикує успіх іранської ядерної програми.

Проте інший аналітик, Мерхдад Емаді з лондонського дослідницького центру говорить, що навіть те, що Роугані висловлює прагнення до змін багатьох іранців, уже вирізняє його серед політичної еліти країни.

«Навіть те, що він називає серед своїх цілей, що насправді є народними прагненнями, означає, що він розуміє потреби країни. Те, що він включає ці вимоги виборців до своєї програми, вже є добре. Принаймні він хоче пом’якшення політичної атмосфери», – каже аналітик.

Прикручують навіть державні медіа

А про те, що політична атмосфера стає задушливою, заявили напередодні виборів навіть засоби масової інформації, які контролює держава. Близько 100 он-лайн журналістів, які працюють на консервативні та напівофіційні інтернет-видання, заявили про тиск на них.

Журналісти скаржаться на дії так званого фільтрувального комітету, завданням якого є відбирати і блокувати небажаний контент. Вони також говорять, що, крім того в Ірані існує кілька організацій, які уповноважені державою здійснювати нагляд за інтернетом. «Трендом» останнього часу стали накази прибрати небажаний контент з сайтів інших організацій, не уповноважених для цього.

Експерти вважають, що в Ірані щороку зростає кількість людей, невдоволених нинішнім режимом. І навіть те, що з’явилася політична фігура, яка спроможна висловити їхні вимоги у неконфронтаційній манері з владою, вже допоможе реформаторському рухові об’єднатися.

Матеріал підготували Марія Щур та Charles Recknagel
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG