Доступність посилання

ТОП новини

Вища рада юстиції не покарала суддів, які ухвалили позбавити мандатів Балогу і Домбровського


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Вища рада юстиції на засіданні сьогодні не стала звільняти суддів Вищого адміністративного суду, які ухвалили рішення про відсутність депутатських повноважень у народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського, повідомив заступник голови ради Володимир Удовиченко.

За його словами, саме він вивчав і аналізував обставини ухвалення такого рішення і дійшов висновку, що судді при цьому «спиралися на норми українського законодавства і міжнародного права», не вийшли за межі своїх повноважень, не порушили суддівської присяги, тож підстав розглядати можливість покарати їх немає.

Справа про відповідність Конституції ухвали Вищого адміністративного суду про відсутність повноважень у двох депутатів нині перебуває на розгляді в Конституційному суді.

Раніше і адвокати депутатів, і члени Центральної виборчої комісії звертали увагу, що ухвала Вищого адмінсуду про двох депутатів суперечить не тільки чинному виборчому законодавству, а й Конституції, які у вичерпному переліку можливостей позбавити депутата мандата не передбачають тих, які використав суд.

Вищий адміністративний суд на початку лютого, через кілька місяців після закінчення виборчого процесу і після складення депутатами присяги, вирішив, що в мажоритарних округах, у яких були обрані Павло Балога і Олександр Домбровський, неможливо встановити результати виборів, тому Балога і Домбровський не мають депутатських повноважень, а в їхніх округах треба провести повторні вибори.
XS
SM
MD
LG