Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-партнера Ахметова обрали народним депутатом


Олександр Черненко, голова КВУ
Олександр Черненко, голова КВУ
Бізнес-партнер Ріната Ахметова, мільярдер Вадим Новинський переміг на дострокових виборах народного депутата у мажоритарному окрузі № 224 у Севастополі, які пройшли 7 липня. За нього як за самовисуванця проголосували понад 53% виборців. Другим став комуніст Василь Пархоменко, який набрав понад 32% голосів. Такими є дані ЦВК після опрацювання 100% проколів. Раніше обраний за цим округом Павло Лебедєв був призначений міністром оборони.

Вибори у Севастополі відзначилися «занадто низькою явкою», пройшли з порушеннями, але жодних підстав говорити про спотворення результату не доводиться. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

– Пане Черненко, чи вже можна говорити про підсумки виборів і чи пройшли вони чесно?


Навіть та незначна кількість порушень, які зафіксували, не прикрашають ці вибори. Йдеться насамперед про порушення агітації, використання адмінресурсу, порушення рівного представлення політичних сил в комісіях. Була спроба недопуску депутатів на дільниці
Олександр Черненко
– Про підсумки можемо говорити, оскільки опрацьовані вже всі протоколи. Чи пройшли вони чесно? Грубих фальсифікацій результатів цих виборів ми не бачили, але, безперечно, жодні вибори в Україні не проходять без порушень як процедурних, так і чисто суб’єктивних, спрямованих на спотворення результату. Такі порушення були і в Севастополі. Говорити про якусь їхню масовість не доводиться, але дійсно навіть та незначна кількість порушень, які зафіксували, не прикрашають ці вибори. Йдеться насамперед про порушення агітації, використання адмінресурсу, порушення рівного представлення політичних сил в комісіях. Хоча теж формально закон не був порушений, але через технічних кандидатів вдалося таким чином сформувати комісії, що вони не були збалансовані в день голосування. Траплялися порушення, які стосувалися розміщення агітаційних матеріалів на дільницях. Була спроба недопуску депутатів на дільниці. Під час підрахунку голосів на одній з дільниць не допустили нашого спостерігача, який був журналістом. Тобто класичний набір типових порушень на українських виборах. Але ми розуміємо, що відрив Новинського від комуніста є досить великим, тому сьогодні говорити про серйозний вплив цих порушень і про спотворення результату не доводиться.

– На виборчі дільниці, за даними ЦВК, прийшов лише кожен четвертий (майже 24%). Чим би Ви пояснили низьку явку?

Літо – це розпал туристичного сезону і це не найкращий час для виборів. Тобто завжди на проміжних виборах явка низька, але цього разу – занадто низька
Олександр Черненко
– Тут цілий комплекс факторів. Перше – це те, що зараз літо – це розпал туристичного сезону і це не найкращий час для виборів. Інше – це те, що повторні вибори завжди мають нижчу явку, ніж чергові вибори. І очевидно, багато хто з севастопольців у запропонованому списку кандидатів не побачив ту особу, за яку він готовий би був проголосувати. Тобто завжди на проміжних виборах явка низька, але цього разу – занадто низька.

– Те, що Вадим Новинський, який лише минулого року отримав українське громадянство, балотується в депутати – чи не є це порушенням виборчого законодавства?

– Прямим порушення не є, тому що на момент виборів він був громадянином України і останні 5 років він в Україні проживав, хоча й виїжджав. А в законі йдеться про те, що може бути обраний громадянин України, а про те, коли він став громадянином – чи вчора, чи рік тому – закон не каже. Тому є швидше морально-суспільна легітимність, наскільки ця людина може представляти українського виборця, якщо тільки сам нещодавно став громадянином України. Але юридично тут питань немає.

Вадим Новинський народився 3 червня 1963 року в місті Стара Русса Новгородської області Росії. Громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища. Він є головою наглядової ради в приватному акціонерному товаристві «Смарт-холдинг». Не є членом жодної партії.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG