Доступність посилання

ТОП новини

Підліткову злочинність «лікують» освітою


У 2010 році, за який існують останні статистичні дані, майже п’ять зі ста тисяч американських підлітків, потрапили у халепу, порушивши закон. Це на сорок три відсотки менше, ніж у пік арештів неповнолітніх у середині дев’яностих років. Зменшити сумну статистику допомогли чисельні освітні програми, де працюють з підлітками, що вчинили різні злочини. Одна з таких, «Новий початок», діє у Вашингтоні. Протягом одинадцяти місяців її учасники здобувають освіту, оволодівають навичками та знаннями, необхідними у повсякденному житті.

Кожен молодий чоловік у групі свого часу допустився помилок. Говорить учасник програми Теренс Сінклер:

«Я побував у кількох бійках і таке інше, закінчилося все арештом».

Теренс Сінклер на момент арешту був неповнолітнім, всього 17 років, лише тому його не посадили до в’язниці. Натомість його змусили відвідувати програму «Новий початок», у рамках якої він отримав можливість здобувати середню освіту і шукати своє покликання у житті.

«Ти повинен зробити це для себе», – підкреслює Теренс.

Наставник з теслярства Кеннет Толі каже, що чимало його підопічних не усвідомлюють, що їм необхідно, в першу чергу, працювати над собою:

«Часто вони приходять і не дуже охоче беруться за роботу… Але відтак проявляють креативність і починають щось робити власноруч. Тоді у них з’являється зацікавлення».

Працюючи з деревиною і металом, ці підлітки навчаються багатьом корисним життєвим навичкам. Кеннет продовжує:

«Це навчає їх терпінню. Вчить виконувати вказівки, складати план того, що вони конструюють, це врешті-решт дає їм задоволення від зробленої робити».

Директорка програми «Новий початок» Тоні Лемонс помітила, що як тільки підлітків вдається зацікавити, вони готові поглинати знання.

У класі молодих людей навчають правильно писати резюме і готують до інтерв’ю з потенційним працедавцем, каже вона:

«Вони опановують базові речі: як відповідати на запитання під час інтерв’ю, мову жестів, поведінки і як це може вплинути на результати інтерв’ю».

Молоді люди також засвоюють важливі монетарні уроки. Вони вчаться складати бюджет і розпоряджатися своїми фінансами.

Програма триває 11 місяців, по її закінченню, випускникам, як Тейрону Джеральду, допомагають знайти роботу. Говорить директорка програми Тоні Лемонс:

«Він важко працював. Дуже наполегливий. Тепер він виконує секретарську роботу».

Учасник програми Тейрон Джеральд розповідає про свої життєві плани:

«Я все ще хочу стати інженером. Мені подобається, що до мене ставляться як до дорослого, цікавляться моєю думкою».

Тейрон вважає програму «Новий початок» успішною, частково тому, що тут розуміють проблемних молодих чоловіків і спонукають знайти новий шлях у житті:

«Цим молодим людям потрібна освіта, це по-перше. По друге, присутність у їх житті старшого або ближчого за віком чоловіка. Їм необхідна дисципліна. Якщо її немає, вони почуваються вільними робити, що заманеться».

А ще їм треба розвивати почуття впевненості у собі, додає Тоні Лемонс, і одного дня стати прикладом іншим:

«Наша робота допомогти їм влитися в громаду».

Саме тому, уроки на природі важливіші, аніж у закритому приміщенні. Як, наприклад, турнір з риболовлі. Організатори програми роблять усе для того, аби молоді люди відчули себе частиною громади і усвідомили, що у них є реальний шанс почати все заново.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG