Доступність посилання

ТОП новини

В Україні звинувачують Google і «ВКонтакте» в розголошенні персональних даних


Оксана Рущак

Київ – Державна служба України з питань захисту персональних даних направила до Google і «ВКонтакте» припис щодо необхідності дотримання ними українського законодавства. Зауваження стали результатом спеціальної перевірки цих інтернет-ресурсів, проведеної через звернення одного з українських користувачів. Експерт Інтернет-асоціації України Олександр Oльшанський зауважує, що Google не може використовувати неправомірно персональні дані, оскільки це суперечить політиці компанії.

Державна служба України з питань захисту персональних даних повідомила, що провела перевірку Google та «ВКонтакте» через скаргу одного з користувачів цих інтернет-ресурсів. Цей громадянин України нібито боїться, що його персональні дані можуть бути використані американськими державними службами.

Результатом перевірки стало направлення до Google та «ВКонтакте» припису із вимогою до жовтня цього року усунути недоліки, які віднайшла Держслужба. У разі, якщо Google не відреагує на припис, Держслужба пообіцяла подати на компанію в суд, що може призвести до штрафу у 8,5 тисяч гривень.

Голова Державної служби України з питань захисту персональних даних Володимир Козак наголосив, що Україна тут не буде першою. За його словами, Google вже перевіряли щодо захисту персональних даних у Великобританії та Франції. А у Німеччині, в одній із земель, діяв припис стосовно діяльності «Фейсбук», але суд опротестував його.

«Ми хотіли би співпрацею з Google і «ВКонтакте» добитися того, щоб на території України компанії при наданні послуг дотримувались українського законодавства», – зазначає Володимир Козак.

«Більшість рекламних технологій використовують анонімізовані дані»

Експерт Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський наголошує на тому, що політика використання персональних даних, які передаються американському Google, регулюється американським законодавством. До того ж, на сайті такі дані, як ім’я і прізвище, не є обов’язковими для вказування. А Google, у свою чергу, теж не може точно визначити, яка це людина.

«Персональними даними називаються дані, за якими можна ідентифікувати особу. Більшість рекламних технологій використовують анонімізовані дані. От є, умовно кажучи, людина під номером 326, у неї є певні погляди, уподобання. Але хто ховається за цим номером, виявити не можна», – пояснює Ольшанський.

Наразі Україна та США не мають міждержавних угод, які б регулювали питання захисту персональних даних.

* * * * * * * * * * *

Усі претензії української влади стосувалися українських «дочок» американської й російської компаній, ТОВ Google і ТОВ «ВКонтакте». Як уточнив заступник голови Держслужби із захисту персональних даних Володимир Козак, перевірки не стосувалися безпосередньо американської компанії Google Incorporated. «Ми в ході перевірки перевіряли тільки ті питання, які стосуються надання українською компанією ТОВ Google рекламних послуг і обробки персональних даних у ході процедури надання цих послуг. Приблизно цей самий обсяг перевірки було здійснено і щодо компанії «ВКонтакте», – сказав Козак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG