Доступність посилання

ТОП новини

День Хрещення Русі для українців пройде непоміченим?


Київ – Святкування 1025-ї річниці з дня Хрещення Русі для більшості українців пройде непоміченим, кажуть політологи. Водночас політичні сили спробують пропіаритись за рахунок свята перед своїм електоратом і привернути увагу світу до України. Для президента ж це – останній шанс заявити про себе перед поважними міжнародними гостями.

Згідно з останніми даними соцопитування, проведеного експертами Центру імені Разумкова, 67% українців називають себе віруючими, 70% вважають себе православними християнами і 52% стверджують, що відвідують богослужіння на релігійні свята. Однак поняття «віруючий» для більшості українців є простою формальністю, запевняє директор соціальних програм Центру імені Разумкова Андрій Биченко. Тому можна зробити висновок, що й свято Хрещення Русі сприймається громадянами України радше як привід, ніж як релігійно значуща дата, каже експерт.

«Я не впевнений, що це буде великим святом для українців. Думаю, для більшості воно пройде непомітно. Якщо й буде резонанс, то точно не на релігійному ґрунті. Бо свято швидше політичне, ніж релігійне», – каже він.

Натомість, на думку депутата Київради, регіонала Олексія Омельяненка, день Хрещення Русі – одне з найбільших і найсакральніших свят в історії України, яке своєю значущістю затьмарює навіть День незалежності і найближчим часом має бути визнане державним.

Я вважаю, що це одне з найголовніших свят, і його можна ставити в один ряд з Великоднем і Різдвом. Навіть президент хоче прирівняти його як державне свято до Дня незалежності
регіонал Олексій Омельяненко
«День Хрещення Русі – це свято, яке змінило не тільки духовність народу, а й його ментальність і історичний розвиток. Я вважаю, що це одне з найголовніших свят, і його можна ставити в один ряд з Великоднем і Різдвом. Навіть президент хоче прирівняти його як державне свято до Дня незалежності, бо цей день став основним фактором відродження української держави, хай навіть під назвою Київська Русь. А той самий День незалежності – це день незалежності від чого?» – зауважив Омельяненко.

Справжнє Хрещення Русі відбулося за князя Аскольда – Бригинець

Про важливість дня Хрещення Русі говорить і народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець. Однак він має на увазі «справжнє хрещення Русі, що відбулося за князя Аскольда». Нинішню дату – 1025-річчя – він називає «більш угодною Росії».

У 2015 році буде 1150 років з дня хрещення Русі Аскольдом. І це буде справді кругла дата, визнане всіма церквами свято
Олександр Бригінець
«Для мене факт хрещення Русі дуже важливий, але ми ж знаємо, що хрещення Володимира – це друге хрещення. У 2015 році буде 1150 років з дня хрещення Русі Аскольдом. І це буде справді кругла дата, визнане всіма церквами свято. Ті перші християни були вбиті, і на місці цього вбивства Володимир потім збудував славнозвісну Десятинну церкву. Я, до речі, готую проект постанови Верховної Ради про відзначення цього ювілею», – поділився з Радіо Свобода народний депутат.

Бригинець також відзначив, що святкування цієї «смішної» дати стало єдиним шансом для президента Януковича зібрати поважних представників з інших держав в Україні. Попередній, під час Євро-2012, він проґавив. Тому замість того, щоб запросити на це загальнохристиянське свято папу Римського, він викликав московського патріарха Кирила і президента Володимира Путіна, пояснює батьківщинівець.

Крім того, народного депутата, обурили заяви міністра культури і речника УПЦ (МП), в яких вони просили народ не приходити на урочистості. Це, на думку Бригинця, ще раз показало, для кого організовується «віп-тусовка».

А ставлення українців до свята покаже недільна хода від Володимирського собору до пам’ятника Володимирові, яку організовує УПЦ Київського патріархату, каже Бригинець. Але він впевнений, що його точно не можна називати державним.
Політики скористаються святом для передвиборчого піару – політолог

Політолог Василь Стоякін стверджує, що свято було організовано для вирішення винятково українських внутрішньополітичних проблем.

ВО «Свобода» демонструватиме українським виборцям, як вона завзято бореться з російським імперіалізмом в особі Путіна і патріарха. Партія регіонів і президент будуть демонструвати своєму електоратові, як вони цінують православ’я
Василь Стоякін
«ВО «Свобода» демонструватиме українським виборцям, як вона завзято бореться з російським імперіалізмом в особі Путіна і патріарха, відповідно Партія регіонів і президент будуть демонструвати своєму електоратові, як вони цінують православ’я. Всі вони будуть вирішувати свої політичні проблеми з орієнтацією на майбутні вибори», – впевнений політолог.

Водночас для вирішення нагальних зовнішньополітичних проблем ця подія ніякої користі не має, продовжує Стоякін. Україна – православна країна, і для більшості найближчих сусідів це свято сумнівне, бо вони католики. Крім того, в Європі про релігію взагалі краще не згадувати, каже експерт. За його словами, заявлені візити трьох президентів для України нічого не означають: з Путіним нічого вирішити не вдасться, з Сербією в України ніяких стосунків немає, а з Молдовою про щось домовлятись серйозно нема сенсу, бо це «держава без перспектив».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG