Доступність посилання

ТОП новини

Україна – головна перешкода для Англії на шляху до Бразилії (європейська преса)


Оглядачі не виключають, що лідера української опозиції в ув’язненні Юлію Тимошенко не влаштовує варіант із її висилкою з України для лікування за кордоном, до чого готується влада Януковича і з чим погоджується Європа. Тому експерти прогнозують подальші труднощі на шляху до підписання угоди між ЄС та Україною, що заплановане на листопадовий саміт у Вільнюсі. Українська ж влада вважає, що на її головну стратегічну мету – зближення з Європою – «вже нічого не вплине». Преса також анонсує сьогоднішній футбольний матч у Києві національних збірних України та Англії з відбору на Кубок світу-2014 в Бразилії, який є вирішальним для обох команд. Газети вважають, що інтерес до гри підігрівають і сутички між фанами, коли до Києва вже у понеділок прибули 2 тисячі гарячих англійських прихильників своєї збірної, які полюбляють українське пиво з горілкою.

Московська «Независимая газета» не виключає, що «Юлія Тимошенко не бажає їхати на лікування за кордон», бо, як цитує видання експертів, вона боїться опинитися поза політикою. Аналітики стверджують також, що головною метою Тимошенко та її соратників є «повноцінна свобода лідера, що дозволяє їй вступити у боротьбу за посаду президента – якщо не у 2015-му, то у 2020 році». Газета також вважає, що це виходить за рамки домовленостей між Києвом і Брюсселем та може призвести до того, що сама Тимошенко «може зірвати ці домовленості». Експерти очікують, що ясність у проблему внесе звіт спеціальної місії Європарламенту за участі ірландця Пата Кокса та польського політика Александра Квасневського, якого очікують 30 вересня. Не виключається, що бажання Тимошенко за будь-яких обставин залишатися вдома «розв’яже європейським політикам руки і вони зможуть обговорювати питання євроінтеграції України без урахування необхідності вирішення проблеми Тимошенко до саміту у Вільнюсі».

Віце-прем’єр уряду України Олександр Вілкул заявив польському виданню Gazeta Wyborcza: «Для нас існує лише ЄС», маючи на увазі неухильність дотримання владою в Києві єдиної стратегічної мети – зближення з Європою, на що, за словами Вілкула, «вже ніщо не може виплинути». Він також додав, що головні сподівання на розвиток, реформи більшість українців пов’язує з ЄС, довкола чого й консолідуються влада з опозицією в парламенті. Що стосується Митного союзу, на який припадає до 40 відсотків зовнішнього товарообігу України (до 60 мільярдів доларів), то тут, на думку Олександра Вілкула, все має розвиватися у взаємовигідному руслі та на базі норм Світової організації торгівлі. Відповідаючи на запитання про необхідність звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко перед самітом у Вільнюсі, Вілкул зауважив: «Залишмо це місії панів Квасневського і Кокса, яка шукає виходу на базі нашого права».

Лондонська The Telegraph виділяє слова тренера української національної збірної з футболу, Михайла Фоменка, які він сказав напередодні сьогоднішньої гри зі збірною Англії, яка є ключовою для отримання путівки на Кубок світу 2014 в Бразилії у відбірковій групі «H». Фоменко наголосив, що матч у вівторок увечері на Олімпійському стадіоні в Києві є «грою його життя» та й ключовим у житті гравців його команди також. Бо, на думку досвідченого тренера України, успіх у цій грі дає можливість вирішити головне завдання – участь української збірної у фіналі Кубка світу 2014 у Бразилії. Видання також цитує капітана збірної Англії Стівена Джеррарда, який каже, що його команда буде використовувати факт величезного тиску на українську команду з боку багатотисячних трибун у Києві цього вечора. «Ми завжди виходимо на поле щоб виграти», – додав Джеррард. Хоча тренер збірної Англії Рой Годжсон не розглядає цей матч для себе як виключний, зауважує The Telegraph. Видання також вважає, що успішна команда України на чолі з Михайлом Фоменком «є тепер головним бар’єром на шляху футбольної збірної Англії до Бразилії».

Ще одна лондонська газета, The Guardian, наголошує, що «напруження перед важливим матчем Кубка світу 2014 у Києві між Україною та Англією додає зіткнення між українськими та англійськими вболівальниками, яке сталося в понеділок поблизу стадіону «Олімпійський» у столиці України». Видання публікує заперечення тверджень з боку українських правоохоронців про нібито використання українськими фанами ножів під час сутички, коли трьох англійських вболівальників доставили до шпиталю для надання першої медичної допомоги. Свідок з українського боку, Ігор Михалко, каже, що це була звичайна випадкова бійка протилежних груп уболівальників і троє потерпілих англійців потім вільно розгулювали вулицями Києва. Газета також інформує, що до Києва прибуло до 2 тисяч англійських футбольних фанатів і сотні з них вже у понеділок негайно окупували найближчі до «Олімпійського» бари та ресторани. Видання також резюмує, що більшість уболівальників будуть сьогодні увечері гаряче підтримувати своїх футболістів на полі багатотисячного «Олімпійського» стадіону столиці України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG