Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не звільнятимуть заради угоди про асоціацію – експерт


Київ – Ув’язнення Юлії Тимошенко більше не заважає підписанню угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом – принаймні, так ситуацію розцінюють в українській владі, кажуть експерти. Водночас захист екс-прем’єра заявляє, що вона не отримувала ніяких пропозицій щодо лікування за кордоном. У владі ж наголошують на тому, що Тимошенко особисто ніколи не висловлювала бажання залишити Україну заради лікування.

Президент Віктор Янукович та його адміністрація більше не розглядають звільнення Юлії Тимошенко як умову Євросоюзу до підписання угоди про асоціацію, каже керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Тимошенко не є ключовим питанням, від якого залежить підписання угоди. Вирішальну роль зіграла ситуація з тиском Росії на Україну
Володимир Фесенко
«Як мінімум, до кінця вересня ніхто Тимошенко звільняти не буде. На Банковій отримали інформацію, що зараз для Європейського союзу питання про Тимошенко не є ключовим питанням, від якого залежить підписання угоди. Вирішальну роль зіграла ситуація з тиском Росії на Україну. Боротьба за Україну є вирішальним геополітичним чинником», – зазначає Фесенко.

Володимир Фесенко припускає, що Євросоюз повернеться до наполегливої позиції у питанні Тимошенко у процесі ратифікації угоди про асоціацію з Україною.

Тимошенко не отримувала пропозицій щодо лікування за кордоном?

Натомість захисники Юлії Тимошенко мають намір спрямувати до Генпрокуратури заяву про злочин, посилаючись на звіт Комітету Ради Європи із запобігання катуванням, який, за їхніми словами, констатує, що до екс-прем’єра в колонії застосовували силу. Водночас вирішення питання про лікування Тимошенко за кордоном жодним чином не просувається. Про це заявила її дочка Євгенія Тимошенко.

З приводу лікування за кордоном мама не отримувала ніяких пропозицій – ані офіційних, ані неофіційних
Євгенія Тимошенко
«З приводу лікування за кордоном мама не отримувала ніяких пропозицій – ані офіційних, ані неофіційних. Якщо така пропозиція надійде, то мама, безумовно, вивчить її та відповість. Але мама буде керуватися не лише станом свого здоров’я, а й національними інтересами і тим, що зараз є історичний момент для України. Лікування мами у Німеччині чи ще десь за кордоном – є тільки частиною питання щодо встановлення справедливості у її випадку», – наголошує донька екс-прем’єра.

Утім, Євгенія Тимошенко не договорює, вважає політолог Володимир Фесенко. На його думку, захисники екс-прем’єра обрали тактику, яка може мати зворотній ефект.

«Переговори про лікування Тимошенко відбувалися! Це все ігри на публіку. На жаль, ця стилістика «Батьківщини» і родини Тимошенко залишається незмінною. Такі заяви зрештою призведуть до того, що українська влада скаже, що вона (Тимошенко) сама не хоче», – зазначає Фесенко.

Повинна бути чітка заява Тимошенко щодо лікування за кордоном – Олійник

Тим часом у владі невизначену позицію Юлії Тимошенко щодо лікування за кордоном уже використовують як аргумент. Вона ніколи не заявляла про своє бажання залишити Україну через стан здоров’я, наголошує депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Я ніде не почув про її бажання лікуватися за кордоном. Повинна бути згода, бо не тільки треба шукати правові механізми, а це ж і платити доведеться
Володимир Олійник
«Я ніде не почув про її бажання лікуватися за кордоном. Повинна бути згода, бо не тільки треба шукати правові механізми, а це ж і платити доведеться, і не державі. Проти її волі пересування за межі України абсолютно неконституційне – вона громадянка України. Ніякої екстрадиції до неї застосувати неможливо. Ми повинні мати якусь відправну точку. Такою відправною точкою повинна бути чітка і зрозуміла заява Юлії Тимошенко щодо лікування за кордоном», – зауважує Олійник.

Раніше Deutsche Welle з посиланням на джерела у берлінських медичних колах писало, що у спеціальному центрі клініки «Шаріте» готують палату для Тимошенко. У самій берлінській клініці, за повідомленням, заперечили це.

Президент Віктор Янукович заявляв, що виїзд на лікування Тимошенко за кордон може відбутися лише в рамках закону.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG