Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи хоче від Києва покращення у ставленні до українських в’язнів


Брюссель – Україна повинна докласти додаткових зусиль, щоб припинилися зловживання у її в’язницях та виправних колоніях. Із таким закликом, адресованим Києву, у четвер виступив Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або принизливому для людської гідності поводженню з ув’язненими.Українські правозахисники цей заклик та рекомендації вітають, при цьому нарікаючи на надто повільні зміни на краще у пенітенціарній системі держави.

В опублікованій доповіді комітет Ради Європи закликає владу України боротися зі зловживаннями у цій сфері. Як повідомили у прес-службі комітету, Києву рекомендують упровадити зміни щодо етики й культури поведінки по всій вертикалі персоналу пенітенціарних закладів. Відносини між цим персоналом та ув’язненими слід поліпшувати, включно з викоріненням корупції, вважають експерти євроустанови. Так само, на їхню думку, має бути зміцнена роль представників охорони здоров’я у сфері профілактики зловживань.

У Раді Європи також закликають чітко визначити межі застосування сили й забезпечити ефективне розслідування нарікань на жорстоке поводження. Європейські фахівці рекомендують створити національну групу, що спеціалізуватиметься на розслідуваннях подібних випадків.

Олександр Букалов із правозахисної організації «Донецький меморіал», коментуючи доповідь комітету Ради Європи, каже, що, як свідчить практика, поліпшення у пенітенціарній системі після подібних зауважень з Європи є. Однак ці зміни помітні тільки при аналізі тривалого періоду – за останні 5-10 років і більше.

«Держава реагує на такі рекомендації формально. Тобто, якщо зміни покращення і є, то, здебільшого, лише на папері», – сказав Радіо Свобода голова організації, що відстоює права людей у пенітенціарних закладах.

Пенітенціарії та європейці не розуміють одне одного – правозахисник

Українське законодавство у цій сфері дуже недосконале, каже Олександр Букалов.

Ставленню персоналу, його повазі до гідності засуджених приділяється дуже мало уваги
Олександр Букалов
«На різних мовах розмовляють європейці з нашими працівниками пенітенціарної системи та уряду. На ті речі, що є недосконалі, наші урядовці відповідають: у нас усе є, у нас усе зроблено. Умови відбування покарань складаються з побутових умов – освітлення, тепла тощо. І друга половина – це ставлення персоналу до засуджених. Якщо в першій частині є більш-менш відчутний прогрес, то ставленню персоналу, його повазі до гідності засуджених приділяється дуже мало уваги», – каже голова «Донецького меморіалу».

Характерно, що Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або принизливому для людської гідності поводженню із ув’язненими також повідомив, що під час візиту до України у грудні минулого року звернув увагу на ситуацію з утриманням колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Воно було визнане задовільним, однак комітет все ж закликав українську владу забезпечити конфіденційність медичної інформації та до мінімуму обмежити застосування запобіжних пристроїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG