Доступність посилання

ТОП новини

У польській «малій Москві» відзначають 20-річчя виведення радянських військ


Варшава – У Польщі відзначають 20-річчя виведення з території країни радянських військ. Головні урочистості відбуваються у місті Лігниця (польською Legnica), що на заході країни. Майже півстоліття поляки називали Лігницю «малою Москвою». Третину території цього міста займав радянський військовий гарнізон. Сьогодні лігничани згадують непрості взаємини місцевого населення з військовими із Радянського Союзу, чимало із яких були українцями.

Прем’єра театральної вистави та документального фільму, наукова конференція, вечір спогадів, виставки та концерти – це головні заходи мистецького проекту «Двадцять років після». Цією програмою лігничани відзначають 20-річчя виведення радянських військ. З 1945 до 1993 року третинe населення цього стотисячного міста становили радянські військові та члени їхніх сімей.

Відео з youtube каналу TheMatuss2

Старожили кажуть, що в той час у Лігниці існувало місто в місті. Численні казарми, летовище, лікарні, школи, театр, ратуша, прокуратура і навіть суд із в’язницею – це далеко неповний перелік 1200 радянських об’єктів, які функціонували тут. Утім, хоч Лігниця й була поділена своєрідною «берлінською стіною», радянські солдати й офіцери активно, здебільшого потайки, спілкувалися з місцевим населенням.

Інiціатор лігницьких відзначень, театральний режисер Яцек Ґломб наголошує, що, всупереч заборонам, люди з двох боків муру зустрічалися і навіть закохувалися. На цьому ґрунті виникали драматичні життєві історії, про одну з яких польські кіномитці зняли художній фільм «Мала Москва».

З одного боку, це була чужа армія, та з іншого боку, це були наші співмешканці і, так би мовити, співгромадяни
Яцек Ґломб
На запитання, навіщо лігничани відзначають 20-річчя виведення радянських військ дещо ностальгійною акцією, Яцек Ґломб відповідає: «Це важливий фрагмент історії нашого міста, причому цей фрагмент і зворушливий, і болючий водночас. Адже, з одного боку, це була чужа армія, та з іншого боку, це були наші співмешканці і, так би мовити, співгромадяни. Тож спогади мешканців Лігниці дуже сильно забарвлені емоціями».

Українські акценти перебування радянських військ у Лігниці

В історії перебування радянських військ у Лігниці були помітні українські акценти. Саме у Лігниці діяв єдиний свого часу у Польщі український ліцей. Тут навчалися діти українців, виселених із рідних земель під час операції «Вісла». Гуртожиток цього ліцею був поряд із радянським гарнізоном.

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі, у вісімдесяті роки був одним із учнів українського ліцею в Лігниці. Він згадує, що серед радянських офіцерів і солдатів було багато українців. З ними часто спілкувалися молоді українці з Польщі.

Вони нам розповідали, як на кожних політзаняттях їм читали тези виступу генсека Брежнєва
Петро Тима
«Ці контакти були різними, вони мали вплив на дві спільноти, тому що давали більше розуміння того, чим є радянська система, перш за все, чим є радянська ідеологія. Адже на території містечка розміщувалися класичні радянські лозунги, тож ми запитували офіцерів, як вони можуть жити в такому, а вони нам розповідали, як на кожних політзаняттях їм читали тези виступу генсека Брежнєва. Тобто, завдяки тим контактам ми краще розуміли радянську систему, а вони розуміли, що відбувається в Польщі, адже це був час виникнення «Солідарності», а в нас настрої були досить прихильні до «Солідарності», – ділиться спогадами Петро Тима.

Він розповідає, що сьогодні завдяки дослідженням істориків відомо: спецслужби СРСР стежили за контактами української меншини в Польщі із радянськими військовими українського походження. Політруки переконували солдатів-українців, що місцева українська спільнота – це буржуазні націоналісти, тому, мовляв, спілкуватися з ними вкрай небезпечно. Одного з офіцерів-українців, який зблизився з такою громадою Лігниці, перелякане радянське командування відправило на війну до Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG