Доступність посилання

ТОП новини

Росія не згодна з доповіддю експертів ООН про хімічну атаку в Сирії


Волонтери проводять тренування, як правильно потрібно реагувати у разі хімічної атаки, Алеппо, 15 вересня 2013 року
Волонтери проводять тренування, як правильно потрібно реагувати у разі хімічної атаки, Алеппо, 15 вересня 2013 року
Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив у вівторок у Москві під час переговорів зі своїм французьким колегою Лораном Фабіюсом, що Москва не бачить у доповіді експертів в Раді безпеки ООН від 16 вересня усіх відповідей на запитання про хімічну атаку поблизу Дамаска 21 серпня. Лавров також сказав про серйозні підстави для Росії вважати, що за цією хімічною атакою стоять провокатори з числа повстанців. Хоча на Заході, як наголосив у свою чергу в Москві Лоран Фабіюс, абсолютно переконані, що за цієї атакою стоїть режим Башара Асада. Окрім того, у вівторок духовний лідер Тибету Далай-лама виступив у Празі на «Форумі 2000» проти застосування сили в Сирії.

У звіті команди інспекторів ООН, озвученій у Раді безпеки в понеділок, мовиться, що хімічна атака 21 серпня поблизу Дамаска «є ясним та переконливим свідченням» того, що хімічну зброю використовували «у відносно великих масштабах» проти цивільного населення, зокрема, проти дітей, коли загинуло від ураження отруйним газом зарином понад 1400 осіб. Хоча у самій доповіді експертів не названо відповідальних за цю атаку.

Тому у вівторок, під час переговорів із французьким колегою Лораном Фабіюсом у Москві, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що доповідь експертів ООН не відповідає на всі російські запитання з приводу цієї газової хімічної атаки 21 серпня.

Ми маємо дуже серйозні підстави, щоб вважати, що це була провокація
Сергій Лавров
«Ми маємо дуже серйозні підстави, щоб вважати, що це була провокація (повстанців) і деякі наші партнери безапеляційно заявили, що лише сирійський режим міг застосувати цю хімічну зброю», – сказав керівник МЗС Росії.

Сергій Лавров закликав до подальшого розслідування цього питання: «Ми хочемо, щоб безсторонньо, об’єктивно і професійно пройшло розслідування подій 21 серпня».

Доповідь інспекторів ООН є переконливою – Франція

Однак міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіюс заявив у Москві у вівторок, що доповідь інспекторів ООН є переконливою.

Ми не маємо ніяких сумнівів, що сирійський режим стоїть за цими нападами
Лоран Фабіюс
«Із наявністю цієї доповіді під керівництвом голови інспекторів ООН, дослідника з хімічної зброї Аке Сельстрома, ми вважаємо, що цей звіт, як сказав генсекретар ООН Пан Ґі Мун, є дуже звинувачувальним актом. Якщо зважати на кількість застосованого зарину, цілей та обладнання, яке було необхідне, та інші аспекти, то ми не маємо ніяких сумнівів, що сирійський режим стоїть за цими нападами 21 серпня», – зазначив Фабіюс.

Тим часом Національна коаліція Сирії, головна група сирійської опозиції, підтримувана Заходом, у вівторок вимагала швидких і негайних міжнародних дій після доповіді інспекторів ООН. Тут вважають, що цей документ дає «прямі і неспростовні докази» та ясно ілюструє, що саме сирійський режим здійснив хімічну атаку проти власного населення минулого місяця.

Сергій Лавров повторив у вівторок, що резолюція Ради безпеки ООН щодо ліквідації сирійської хімічної зброї не буде випливати зі статті 7 статуту ООН, яка дозволяє застосовувати збройну силу. Хоча держсекретар США Джон Керрі стверджував напередодні, що домовленості з Росією у Женеві минулої суботи передбачають – у разі невиконання Дамаском вимог ООН – використання, згідно зі статтею 7, сили проти режиму Асада.

У вівторок, під час прес-конференції на міжнародному «Форумі 2000» у Празі духовний лідер Тибету Далай-лама висловився проти застосування сили в Сирії. «В Сирії обидві сторони засліплені ненавистю і повні руйнівних емоцій… Єдиний шлях тут – діалог із великим терпінням і особистими контактами. Це – єдиний шлях. Інакше буде дуже важко, дуже важко», – наголосив він.

Далай-лама також нагадав, як через те, що адміністрація президента США Джорджа Буша свого часу застосувала силу в Іраку, тепер важко налагоджувати демократичний процес у тій країні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG