Доступність посилання

ТОП новини

Виборче законодавство до Вільнюського саміту не зміниться – експерти


Дмитро Воюта

Київ – Не зважаючи на вимоги ЄС, виборче законодавство у найближчі 3 місяці не зміниться, зазначають українські експерти. Проте, припускають вони, це не завадить Україні підписати Угоду про асоціацію. Причому, представники влади переконані, що Україна взагалі не зобов’язана змінювати виборче законодавство та ухвалювати Виборчий кодекс. Натомість опозиціонери наголошують, що без комплексного реформування виборчого законодавства фальсифікації не припиняться.

Ухвалити зміни до виборчого законодавства – одна з вимог, які Україна має виконати для підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді цього року. Проте, як наголошують експерти, найближчим часом змін чекати не доведеться.

Юрій Ключковський, директор Інституту виборчого права у коментарі Радіо Свобода зазначив, що процес реформування виборчого законодавства не повинен штучно пришвидшуватись. І хоча представник Венеціанської комісії Пітер Пакзолай ще у серпні наголосив на нагальності ухвалення змін, експерт переконаний, що саме обговорення щодо змін може тривати кілька місяців. На думку Юрій Ключковського, це не стане на заваді підписанню Угоди про асоціацію, а вимоги Європи не слід розуміти буквально.

«Ці речі не вирішуються протягом 2-3 місяців. В ЄС не сподіваються, що ми до листопада усі проблеми виборчого законодавства розв’яжемо. Але вони дуже хочуть побачити з боку України бажання рухатися цим шляхом, тобто початок роботи у цьому відношенні і тенденцію. І в принципі, поки що, вони можуть цим задовольнитися», – пояснює експерт.

Чи будуть зміни взагалі?

Вадим Колесніченко, народний депутат від Партії регіонів, член комітету з питань верховенства права та правосуддя, наполягає на тому, що Україна взагалі не повинна змінювати своє законодавство. Політик вважає вимоги Європейського союзу невиправданими та пояснює це тим, що принципи виборчого права в Україні уже є та змін не потребують.

«У нас немає обов’язку до Вільнюського саміту змінювати виборче законодавство. Тим більше Виборчий кодекс, який ми звісно приймати не будемо. Найголовніший критерій для нас – чесність, прозорість і свобода волевиявлення, можливість об’єктивного підрахунку голосів», – підкреслює Вадим Колесніченко.

Сергій Соболєв, народний депутат від «Батьківщини», член комітету з питань правової політики побоюється, що реформування виборчого законодавства взагалі може не відбутися.

«Вони розуміють, що їм набагато краще існувати в цих умовах координат, де є можливість фальсифікацій та підтасовок на виборах. І це неприпустимо. Але для реформування потрібна політична воля. У Партії регіонів та комуністів такої політичної волі немає», – вважає політик-опозиціонер.

10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС ухвалила висновки, згідно яких реформування виборчого законодавства є однією з трьох ключових умов. Крім того, необхідність внесення змін до чинного закону була визнана спільною заявою України та ЄС у рамках шістнадцятого саміту, що відбувся у Брюсселі 25 лютого 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG