Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці дали фору Мельнику для втечі?


Київ – Броварський міськрайсуд 30 вересня переніс розгляд кримінальної справи проти міліціонерів за обвинуваченням у недбалості, яка призвела до втечі з під арешту екс-ректора Петра Мельника на 7 жовтня. Втім, із понеділкового засідання стало відомо, що обвинувачувані правоохоронці Микола Бедрій та Василь Удовиченко після отримання тривожного сигналу про зникнення контакту з електронного браслету на руці Мельника не намагались з ним зв’язатися і не вислали до місця його перебування оперативну групу. Експерти називають це спланованою акцією заради втечі Мельника.

У Броварському міськрайонному суді 30 вересня зачитали обвинувальний акт двом міліціонерам, Миколі Бедрію і Василю Удовиченку, яких звинувачують у посадовій недбалості, що призвела до втечі з-під домашнього арешту екс-ректора Податкового університету Петра Мельника.
Правоохоронцям, звинуваченим у втечі Мельника, зачитали обвинувачення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
«Згідно з обвинувальним актом Вдовиченко звинувачується в тому, що він отримав сигнал на монітор про те, що відсутній контакт з тілом підозрюваного. Він мав зв’язатися з Мельником і зрозуміти, чому відсутній контакт з тілом і в подальшому реагувати з відповідними засобами. Він цього не зробив, обмежившись дзвінком в чергову частину Ірпеня. Бедрій, інший обвинувачений, який займав посаду заступника начальника цього відділу і на якого якраз і була покладена організація контролю, після одержання такого сигналу, повинен був відреагувати і надіслати відповідну групу реагування, і перевірити, чому відсутній контакт», – розповів начальник відділу прокуратури Київської області Андрій Матвіяс.

Мельник встиг перереєструвати майно

Аби розробити план і організувати втечу Петро Мельник мав щонайменше шість днів, адже 1 серпня йому призначили домашній арешт і лише ввечері 7-го одягнули електронний браслет, зауважує перший заступник голови парламентського комітету з питань правової політики, депутат від «Батьківщини» Віктор Швець. Хоча мали б зробити це одразу після рішення суду, наголошує він. Саме в цей період Мельник встиг нотаріально перереєструвати своє майно на іншу особу, щоб запобігти його ймовірній конфіскації і підготуватись до втечі за кордон.

Це було з відома вищого керівництва, і не треба нікого дурити. Мельник не така проста людина
Віктор Швець
«Я думаю, що це було з відома вищого керівництва, і не треба нікого дурити. Мельник не така проста людина. Я думаю, що вигідно це було його друзям, які зараз при владі, які зрозуміли, що дуже круто вчинили з Мельником. А зараз з працівників міліції зробили цапів-відбувайлів. Якби у нього (Мельника – ред.) було належним чином оформлене рішення суду, одягнутий браслет і цей браслет він би не міг зняти, то тоді б Мельник не міг би вийти за межі свого будинку, міста чи країни. Це спланована акція, для того, щоб Мельник залишив територію України і спокійно проживав в достатку і спокої в США».

Одягнути Мельнику браслет слідчий вирішив аж на шостий день

Речник МВС у Київській області Микола Жукович у коментарі Радіо Свобода зазначив, що дата одягання пристрою – 7 серпня, була визначена на вимогу слідчого. Проте зроблено все було з дотриманням всієї процедури.

«Приїхала спеціально навчена людина з двома браслетами. Він впевнився, що вони в робочому стані при свідках, при понятих, при адвокатах. Було розпаковано браслет, відзнято на фотокамеру (адвокати сказали, що відео не передбачено законом). Потім перевірили, чи він працює, чи проходить сигнал і поїхали налаштувати периметр, по якому він повинен проходити», – розповів деталі речник.

Джерела Радіо Свобода повідомили, що один зі звинувачених працівників міліції був певним чином пов’язаний із Петром Мельником.

«Той, що там відповідав в цьому райвідділі, він умисно створив такі умови для Мельника. Там якісь зв’язки є. Чи там дочка навчається чи що. Але він якось зв’язаний з цим Мельником. Тобто, це абсолютно суб’єктивний момент», – повідомило джерело.

Разом з тим народний депутат Геннадій Москаль написав у своїй сторінці у «Фейсбук», що судити працівників чергової зміни Ірпінського міського відділення міліції, які проґавили Мельника, немає за що. Так він прокоментував відповідь на своє звернення міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, що новий КПК треба вдосконалювати. Адже за ним правоохоронці навіть не мали права затримати Петра Мельника за втечу без рішення судді.

Втім, один із розробників КПК, депутат попереднього скликання Святослав Олійник наполягає, що вирішальну роль для втечі Мельника зіграли не прорахунки нового КПК, за яким відбулася вся процедура, а людський фактор.

Підозрюваним міліціонерам пред’явлено звинувачення за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Самі ж правоохоронці заявили, що провини не визнають.

Мельник був затриманий при отриманні від двох громадян України хабарів у розмірі 40 тисяч і 80 тисяч гривень за вступ їхніх родичів у виш, яким він керував. 7 серпня на Мельника одягнули електронний браслет для відстеження місця його перебування. 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, знявши електронний браслет. 14 серпня його оголосили в міжнародний розшук, а згодом Генпрокуратура повідомила, що Мельник знаходиться на території США.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG