Доступність посилання

ТОП новини

Реєстрація кандидатів в округах – чим далі на місця, тим більше адмінресурсу?


Київ – Опозиційні та провладні українські політики, а також експерти виступають проти передачі права реєстрації кандидатів у депутати окружкомам. Відібрати це право у ЦВК пропонує Мін'юст, посилаючись на рекомендації європейських фахівців. Те, що працює на виборах в Європі, в Україні може призвести до посилення адмінресурсу, корупції та обмеження прав опозиції, стверджують українські експерти.

Відібрати реєстрацію кандидатів у депутати-мажоритарники у ЦВК і передати окружним комісіям пропонується у проекті змін виборчого законодавства, розробленому Міністерством юстиції. Такі зміни рекомендують європейські експерти, зокрема Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Довіряти реєстрацію кандидатів у депутати окружним комісіям не лише передчасно, а й небезпечно, переконує голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

«За тисячу доларів можуть ухвалити будь-які, навіть найабсурдніші рішення»

Адже співробітники окружкомів мають нижчий професійний рівень, ніж члени Центрвиборчкому. А головне – у виборчих комісій на місцях – більша політична і економічна залежність і як наслідок – вагоміша схильність до корупції. За наказом місцевого начальника або за тисячу доларів можуть ухвалити будь-які, навіть найабсурдніші рішення, зауважує Олександр Черненко. Це красномовно засвідчила минула виборча парламентська кампанія.

Якщо сьогодні віддати їм реєстрацію кандидатів, в окрузі буде зареєстрований один кандидат
Олександр Черненко
«Наприклад, те, що в п’яти округах не встановили результати голосування, було заслугою передусім саме окружних виборчих комісій. Тому, якщо сьогодні віддати їм реєстрацію кандидатів, в окрузі буде зареєстрований один кандидат. А Центральна виборча комісія, незважаючи на тодішнє навантаження (близько шести тисяч заяв) у принципі з цим процесом впоралася нормально», – констатує Олександр Черненко.

Тим часом намаганням зняти навантаження з ЦВК та заощадити її ресурси пояснюють свої рекомендації європейські експерти. Зокрема, саме про це заявив експерт ОБСЄ Джессі Піллігрім. Водночас фахівці зауважують, що саме така практика є звичною для проведення виборчих кампанії в європейських державах.

У цьому зв’язку політолог Володимир Фесенко зазначає, що, на жаль, не всі рекомендації західних фахівців можна зараз застосовувати в Україні.

У письменника Лєскова була така фраза: «Что русскому хорошо – то немцу смерть». У нас – зворотній ефект. Що добре працює в Європі, дає протилежний ефект в Україні
Володимир Фесенко
«Ми стикнулися з дуже парадоксальною ситуацією. Пам’ятаєте, у письменника Лєскова була така фраза: «Что русскому хорошо – то немцу смерть». У нас – зворотній ефект. Що добре працює в Європі, дає протилежний ефект в Україні. В Європі делегування повноважень на місця – це демократично, нормально. На місцях краще знають. Але в нас, на жаль, зовсім інша ситуація: чим далі на місця, тим більше адмінресурсу», – зауважує політолог.

Українська виборча специфіка

У тому, що українська виборча специфіка не підходить сьогодні для деяких рекомендацій європейських фахівців, згодні не лише українські експерти, а й політики – як опозиційні, так і провладні. Зокрема, про доречність залишити нинішню систему реєстрації кандидатів у депутати-мажоритарники заявив у коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал, член парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Вадим Колесніченко.

«Незалежно від того, чи я – від опозиції, чи я – від більшості, вважаю за доцільне, виходячи з власного досвіду, з досвіду нашої держави, щоб цими питаннями опікувалася Центральна виборча комісія», – зазначив Вадим Колесніченко.

Міністр юстиції Олена Лукаш зауважила, що вона теж бачить суперечливість таких нововведень, але нагадала – їх рекомендують міжнародні спостерігачі та європейські експерти.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG