Доступність посилання

ТОП новини

На повторних виборах у 5 округах влада може підкупити виборців – голова КВУ


Олександр Черненко
Олександр Черненко
Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223». Вибори у цих п’ятьох проблемних округах відбудуться 15 грудня цього року. Чого очікувати виборцям від другого раунду політичної боротьби, у кого з політиків та політичних партій більше шансів перемогти на цих перевиборах Радіо Свобода поцікавилося у голови Комітету виборців України Олександра Черненка.

Якими є Ваші застереження і чого слід очікувати від повторних виборів у п’ятьох проблемних округах?

Влада теж візьме уроки, очевидно, підійдуть більш витончено з технологією, в тому числі і підкупу виборців
– Ми сьогодні бачимо, що опозиція потенційно має більші шанси і вони вже перемагали на цих округах. Але доведеться проводити вибори в інших умовах – при нижчій явці, більших ресурсах, вкладених у ці вибори з боку опонентів. Тому потрібно розуміти, що для опозиції ці вибори не будуть легкою прогулянкою. Завжди є сподівання, що вибори пройдуть більш-менш у відповідності до норм законодавства, однак дійсність часто свідчить про зворотне.

Я гадаю, що все-таки і влада теж візьме уроки з попередніх виборів. Сьогодні, очевидно, підійдуть більш витончено з технологією, в тому числі і підкупу виборців вже на етапі кампанії, щоб отримати перевагу ще до дня голосування. Тому ми очікуємо більше проблем під час компанії, і в першу чергу вони будуть пов’язані з роздачею грошей на цих виборчих округах. У день голосування і під час підрахунку голосів ситуація буде залежати від того, яка буде розстановка політичних сил, і чи будуть включатися кризові варіанти розвитку подій чи ні, це ми вже побачимо на виборах

– Деякі партії призначають керівниками передвиборчих штабів близьких до кандидатів у народні депутати людей, і навіть родичів. Наскільки ефективною та виправданою може бути така стратегія?

– Виборчий штаб – це не державний орган і, власне кажучи, самому кандидату вирішувати, кого він хоче бачити керівником свого виборчого штабу. Якщо він довіряє цій людині, якщо він не сумнівається у її здібностях, то, безперечно, це його право. І якщо він призначить поганого, неефективного голову штабу, постраждає від цього в першу чергу сам кандидат. Тому, якщо кандидат в депутати для себе вирішив, що краще віддати справи у керівництво родичу, сину, то можливо дійсно син цей талановитий й ефективний менеджер. Якщо це не так, то це проблема виключно кандидата.

– Якими є основні складові успіху на повторних виборах? Партійна належність, наявність фінансових ресурсів чи, можливо, щось інше?

– Безперечно, перевагу матимуть люди впізнавані, відомі. І якщо на виборах тоді у 2012 році справді голосували за маловідомих кандидатів, але дійсно через те, що вони належали до опозиційних виборчих сил, то вони вже сьогодні відомі і це вже плюс. Нікуди вони не йшли від цих опозиційних сил, і я так гадаю, що все-таки і партійність і популярність матимуть значення, але ж треба розуміти, що досить часто, особливо при низькій явці, при певній зневірі людей, гроші теж можуть вплинути на результати виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG