Доступність посилання

ТОП новини

Янукович грається у ризиковану гру, зволікаючи з Тимошенко (європейська преса)


Чимало європейських газет здивовані тим, що під час зустрічі президентів Польщі, України, Німеччини та Італії, яка відбулася у Кракові в понеділок, не пролунали слова президента Януковича про вирішення долі ув’язненої в Україні Юлії Тимошенко. Оглядачі вважають, що Віктор Янукович «буде тягнути з рішенням щодо справи Тимошенко до останніх днів перед самітом «Східного партнерства» ЄС 28-29 листопада у Вільнюсі». Експерти також твердять, що єдиним, хто може не погодитися на підписання угоди про асоціацію ЄС із Україною без звільнення Юлії Тимошенко, є канцлер Німеччини Анґела Меркель, тоді, як «80 відсотків країн ЄС уже готові на таке». Газети зауважують, що Янукович нагнітає ситуацію «як кінорежисер Хічкок», бо з відкладанням вирішення болючого для нього питання долі Тимошенко хоче сподіватися на підписання угоди з ЄС і без її звільнення.

Польська Gazeta Wyborcza наголошує, що президент України Віктор Янукович під час зустрічі у понеділок у Кракові з польським колегою Коморовським більше говорив про їхні спільні намагання створити добру базу для успішного саміту ЄС у Вільнюсі. Але, як зауважує видання, Янукович «не проговорився ані словом про те, чи згодний помилувати, а також випустити хвору Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини». Газета також цитує неназваного чільного дипломата ЄС, котрий сказав виданню з Варшави, що в успіху саміту у Вільнюсі все залежатиме від Німеччини та канцлера Анґели Меркель, «котра ставить справу Тимошенко на лезо ножа». Тоді, як, за словами цього дипломата, «80 відсотків держав ЄС погодилися б на підписання угоди з Україною і без звільнення Тимошенко, бо для них важливішим є шанс вирвати Україну з рук Росії, яка нарощує тиск на Київ з метою примусити його приєднатися до Митного союзу під егідою Москви».

Анджей Белецкий із Rzeczpospolita вважає, що свідомо затягуючи інтригу з вирішенням проблеми Юлії Тимошенко, президент Янукович «грає в Хічкока». Запитуючи про те, чи вийде на волю Юлія Тимошенко, газета стверджує, що «Віктор Янукович буде тягнути з рішенням до останніх днів перед самітом «Східного партнерства» у Вільнюсі». Тут також зауважують, що «слова (у справі Тимошенко), на які чекали всі учасники саміту президентів у польському Кракові в понеділок, не пролунали». Під час зустрічі Броніслава Коморовського та Віктора Януковича навіть прізвище Тимошенко не було вимовлене жодного разу. Речник комісара ЄС із розширення союзу Петер Стано висловив міркування про те, що ця «гра Януковича може тривати аж до саміту шефів дипломатії ЄС 18 листопада». Газета вважає, що питання звільнення Тимошенко є для Януковича найбільш болючим, бо від цього залежить його доля на виборах 2015 року. Він добре знає, як зауважує видання, що Анґела Меркель публічно пообіцяла звільнити Тимошенко до початку саміту «Східного партнерства». Тому, як стверджують польському виданню з брюссельських джерел, вони на місці Януковича не сподівалися б на підписання угоди з ЄС без звільнення Тимошенко. Газета також цитує останню заяву Тимошенко про те, що вона не бажає отримувати притулок у Німеччині, а хоче продовжувати боротьбу за майбутнє своєї країни.

Уже згадана Gazeta Wyborcza опублікувала розлоге інтерв’ю із заступником міністра закордонних справ Польщі, Катажиною Пелчинською-Налеч, котра заявила: «Якби Юлія Тимошенко була звільнена з ув’язнення до саміту у Вільнюсі, то я б сказала, що угода Києва з ЄС була б напевно підписана тут. Якщо ж ні, то залишається знак запитання».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG