Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали відстояли свої спецпенсії


Київ – Верховна Рада не підтримала опозиційного законопроекту про призначення президентові, народним депутатам, урядовцям пенсій на загальних підставах. Не голосувала за цей документ фракція Партії регіонів. Регіонали запевняють, що запропонований законопроект не має економічного сенсу.

Проект закону, запропонований опозицією, передбачав внести зміни до законів «Про статус народного депутата України», «Про Кабінет Міністрів України» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Внаслідок внесення цих змін пенсіонери – президент України, народні депутати всіх скликань, а також колишні члени уряду, мали б отримувати пенсію на загальних підставах, визначених законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Один із авторів законопроекту, депутат від УДАРу Павло Розенко зазначає, що нині середній розмір пенсії для більшості громадян становить від 900 гривень до 1 тисячі 200 гривень. Разом з тим, за словам ударівця, у колишніх народних депутатів та чиновників вищого рівня пенсія сягає 15 тисяч гривень.

«Чому сьогодні 4 мільйони українців не хочуть платити внески до пенсійної системи? Бо вони питають: «Чому я маю платити страхові внески і отримувати пенсію 45 відсотків від своєї заробітної плати, а чиновник, який платить такі ж самі пенсійні внески отримує 90 відсотків від заробітної плати?» За такої пенсійної системи ми ніколи не легалізуємо працю», – заявляє Розенко.

18 відсотків пенсіонерів виживають на 1 тисячу гривень – Сушкевич

За ухвалення законопроекту висловився і голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, депутат від «Батьківщини» Валерій Сушкевич. Він також навів статистику щодо нарахування пенсій.

56 відсотків пенсіонерів отримують пенсію 1200 гривень
Валерій Сушкевич
«18 відсотків пенсіонерів виживають на 1 тисячу гривень. 56 відсотків пенсіонерів отримують пенсію 1200 гривень, загалом понад 10 мільйонів людей отримують пенсії на рівні 1481 гривні, тобто на рівні середньої пенсії», – повідомляє Сушкевич.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на тлі багатомільярдного дефіциту бюджету Пенсійного фонду і державного бюджету України, збереження особливого принципу нарахування пенсій для президента України, членів Кабінету міністрів та народних депутатів є невиправданим.

Це варте балачки? – Сухий

Утім, за словами депутата від Партії регіонів Ярослава Сухого, невиправданим є ухвалення опозиційного проекту закону.

В Україні 648 пенсіонерів – колишніх депутатів на 13,5 мільйонів пенсіонерів. Це варте балачки? Це примітивний піар, політична спекуляція
Ярослав Сухий
«Сьогодні в Україні 648 пенсіонерів – колишніх депутатів на 13,5 мільйонів пенсіонерів. Це щось дасть? Якщо ліквідувати всі їхні виплати, а це зробити неможливо, бо всі вони десь працювали, то це буде 0,64 гривні на одного пенсіонера. Це варте балачки? Це примітивний піар, політична спекуляція», – запевняє Сухий.

Водночас, за словами регіонала Владислава Лук’янова, пенсії в Україні відповідають стану економіки.

«За три роки пенсію збільшили майже у двічі, і ми розуміємо, що цього мало, що потрібно робити ще більше, але для цього потрібно, щоб працювала економіка. Для цього треба приймати відповідальні закони, ті закони, які забезпечують зростання реального сектору виробництва», – наголошує Лук’янов.

Зрештою за проект закону про призначення президентові, народним депутатам, урядовцям пенсій на загальних підставах проголосували 198 депутатів. Лише троє з них були з фракції Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG