Доступність посилання

ТОП новини

«Фонд Фірташа» фінансує триденне покращення іміджу України у Британії


Лондон – 17 жовтня у британській столиці урочисто починають заходи під назвою «Дні України у Сполученому Королівстві». Це буде одна з наймасштабніших кампаній з метою поширення інформації про Україну у Європі. Вперше такі намагання фінансує приватний бізнес, а фактично одна людина – Дмитро Фірташ.

Три дні поспіль у Лондоні відбуватиметься по кілька заходів денно, які загалом на думку організаторів мають відвідати приблизно 100 тисяч глядачів. Один з учасників – український популярний музикант Олег Скрипка.

«Наші напрацювання, які вже відбуваються 10 років на «Країні мрій» ми можемо майже у повному обсязі привезти до Лондона і показати сучасну Україну британцям і гостям Лондона», – пообіцяв Скрипка.

Поява Лади Фірташ на людях

Фестивалі світової культури мистецтв у британській столиці не рідкість. То на що розраховують українці? Лада Фірташ – дружина одного з найбагатших українців Дмитра Фірташа також представляє однойменний фонд, що фінансує події. Саме її постать привабила чи не найбільшу увагу у матеріалах преси, що були розміщені на правах реклами.

Лондонська газета Evening Standard, що поширюється безкоштовно, вийшла з низкою ілюстрованих статей про плановані «Дні України». Окремо там було опубліковане також інтерв’ю з Ладою Фірташ, де вона серед іншого розповідає, як поважає і пропагує українську культуру. Організатори не кажуть скільки саме Фонд Фірташа витрачає на заходи, але мова може йти про шестизначні цифри.

Гарантії успіху нема

Директор «Українського інституту» у Лондоні Андрій Гундер палко підтримує намагання покращити імідж Батьківщини його предків, але нагадує, що це не перше намагання покращити імідж України у світі.

«І ті спроби не були вдалі. Пригадую, що в одній з минулих спроб міністерство, яке відповідало за тендер на послуги закінчився обвинуваченнями в корупції. Інша спроба створення символу для візуального іміджу України закінчилася нічим, коли малюнки розкритикували. Тому те, що відбувається – це дуже гарно. Такого масштабу подій ще не було. З такими великими бюджетами», – каже Андрій Гундер.

У наступні три дні лондонці побачать чого можна досягти з великими бюджетами. Вже зараз українських організаторів критикують за окремі неузгодженості, але сподіваються, що це лише перші невдалі кроки, і досвід допоможе їх подолати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG