Доступність посилання

ТОП новини

Табачник: російсько-українська гімназія – прикраса системи освіти в Україні


Міністри освіти України і Росії особисто перевірили російсько-українську гімназію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Міністри освіти України і Росії особисто перевірили російсько-українську гімназію

Київ – Особисто перевірити, чи готова приймати учнів російсько-української гімназії на Троєщині у Києві, приїхали міністри освіти і науки України Дмитро Табачник і Росії – Дмитро Ліванов. Такий навчальний заклад має бути прикрасою системи освіти України і в ньому повинні виховуватись справжні патріоти України і Росії, сказали вони. Натомість будівництва аналогічної гімназії в Росії чекати доведеться довго: там бажаючих навчатись українською мало, а почати її будівництво українська сторона не поспішає.

Вчителька російської мови та літератури Світлана Крашиніннікова приїхала в серпні до України з Росії, щоб викладати у нещодавно збудованій у Києві російсько-українській гімназії. Каже, що їй так подобаються її учні, що навіть свого сина вона привезла з собою на навчання.

«Я приїхала з Росії за контрактом, укладеним із «Россотрудничеством» (федеральне агентство Росії зі справ держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав – ред.) Це дуже цікавий проект і фантастична школа: красива, яскрава, ошатна. Тут реалізуються два стандарти освіти: український і російський, тому ми готуємо дітей для вступу не лише у російські виші, а й в українські перш за все. Тут також йде взаємопроникнення двох культур», – захоплено розповідає вона.

У російсько-українській гімназії є басейн, тенісний корт, тренажерний зал, ліфт, кінотеатр, найсучасніші прилади і навіть веб-камери у класах, щоб батьки могли віддалено слідкувати за навчанням дитини. Вчителі у ній ведуть електронні журнали, а охорона фіксує вхід чи вихід з навчального закладу кожного учня. Навчання в російсько-українській гімназії коштує чотири тисячі гривень на місяць і ведеться російською з російськомовними підручниками.

Випускники гімназії – патріоти і України, і Росії

Проте без політиків гімназії не існувало б. Раніше подивитись на новозбудований навчальний заклад приїжджав Микола Азаров, а вже на офіційне відкриття завітав і міністр освіти і науки України Дмитро Табачник.

Враховуючи спільну багатовікову історію, важко уявити собі істинного патріота України, який би не любив і не ставився з повагою до російського і білоруського народів
Дмитро Табачник
«Враховуючи спільну багатовікову історію, важко уявити собі істинного патріота України, який би не любив і не ставився з повагою до російського і білоруського народів. Мені важко уявити собі істинного патріота Росії, який би не відчував ніжність і з любов’ю не ставився до спільних святинь і історії України, Білорусії. Гімназія стане прикрасою системи освіти у столиці України», – наголосив він.

Спеціально приїхав на відкриття гімназії і міністр освіти і науки Російської Федерації Дмитро Ліванов.

Це внесок у розвиток гуманітарних зв’язків між Україною і Росією
Дмитро Ліванов
«Це внесок у розвиток гуманітарних зв’язків між Україною і Росією. Це дуже важлива сфера спільної майбутньої роботи наших педагогів, вчителів. Я сподіваюсь, що випускники цієї гімназії стануть справжніми патріотами і України, і Росії, будуть знати і українську, і російську історію, культуру, літературу», – сказав під час свого привітання він.

В Україні більше потребують таких гімназій, ніж у Росії?

Гімназія розрахована на 200 учнів, проте зараз вона заповнена ледь на половину. Натомість у Росії немає не те, що аналогічного навчального закладу, а й окремі класи, де викладають українською, можна перелічити на пальцях. Посол Росії в Україні Михайло Зурабов пояснює, що проблема у тому, що вчитися українською в Росії дуже мало бажаючих, крім того, на будівництво українсько-російської гімназії в Росії Україна грошей поки що не знайшла.

Фінансування будівництва подібної школи – на українській стороні. Поки що будівництво у Російській Федерації не починали
Михайло Зурабов
«На жаль, сьогодні достатньої кількості учнів і батьків, які готові були б відвідувати українсько-російську школу в Москві, ми не знайшли. Мова йде про окремі класи і таким шляхом ми рухаємось. Друге питання, це фінансування будівництва. Ми підписуємо принциповий договір про готовність на взаємній основі організувати подібну школу на території Російської Федерації і ми вказували нашим українським партнерам на те, що відповідальність за фінансування будівництва подібної школи – на українській стороні. Вони це прийняли, вони це знають і вирішують. Поки що будівництво у Російській Федерації не починали. Сподіваємось, що це станеться наступного року», – пояснив посол.

Російсько-українська гімназія на Троєщині у Києві відкрилась 1 вересня цього року. Вона є результатом втілення гуманітарного проекту між профільними міністерствами освіти України та Росії та «Промінвестбанком» (фінансував будівництво – ред.). Даний проект передбачає розвиток і поглиблення співпраці Росії і України в галузі середньої освіти на 2012-2014 роки.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG