Доступність посилання

ТОП новини

Маркову було краще за Ющенка, ніж за Януковича (огляд преси)


Київ – Із наближенням саміту у Вільнюсі зростає напруженість в українсько-російських відносинах, констатує газета «День». У статті «Росія: 24 загрози. Пресинг і залпи «інформаційної війни» видання пише, що найкраще в такій штучно створеній нервовій обстановці Україні зберігати спокій і в жодному разі не відповідати симетричними заходами.

Ситуація в Одесі за десятиліття практично безкарної діяльності Ігоря Маркова та його однодумців істотно змінилася. Якщо на початку 2000-х настрої в місті були на загал проєвропейськими і в дечому збігалися з настроями не лише Києва, а і Львова, то тепер багато чого змінилося. Нині за рівнем орієнтації городян на російсько-радянські цінності Одеса може впевнено змагатися з Севастополем чи Луганськом. Відтак, коментуючи арешт Маркова, дописувач газети «День» наголошує, що не все, що робить чинна влада, апріорі є неправильним – часом її інтереси через ті чи інші причини збігаються з національними інтересами України. По-друге, настанови певної частини лібералів, які виступають за безмежну демократію часто призводять до знищення цієї демократії.

Демократію часів Віктора Ющенка і Віктора Януковича на прикладі Маркова аналізує газета «Сегодня». Видання пише, що у прихильників дружби з Росією є всі підстави для ностальгії за «помаранчевими часами». Бо 2005-2010 роки стали благословенним часом для політиків на кшталт Ігоря Маркова. Саме в той період він створив власну партію «Родіна» і розвинув бурхливу діяльність. Помаранчеву команду можна було крити останніми словами, причому абсолютно безкарно. Президента Ющенка і його соратників звинувачували у фашизмі, а безпорадні «фашисти» ледь ухилялися від плювків. Боязкі спроби когось репресувати закінчувалися пшиком. Коли президент Янукович змінив геополітичну орієнтацію, проросійська фронда вирішила діяти в тому ж дусі, що і при Ющенкові. Але Віктор Федорович – не Віктор Андрійович. Нинішній український лідер не терпить бузи. У підсумку Марков опинився за ґратами, де у нього є час поностальгувати за помаранчевою демократією, зауважує видання.

Податківці отримають ще один дієвий засіб для підвищення ефективності роботи, пише газета «Україна молода». Міністерства доходів і зборів дало дозвіл на використання у роботі «детекторів брехні». Щоправда, звертатимуться податківці до послуг професійного поліграфолога лише в обмежених випадках: проведенні внутрішньої оперативно-розшукової діяльності, службових розслідуваннях і при прийомі на роботу. Видання інформує, що перевірку «на детекторi брехнi» при прийомі на роботу держслужбовців практикуються у 103 країнах світу, зокрема і на пострадянському просторі – у Росії, Білорусі, Молдові, Литві, Латвії. У США таке тестування є обов’язковим для співробітників 26 спецслужб. Однак в Австралії, Австрії і Німеччині такі дослідження заборонені.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG