Доступність посилання

ТОП новини

Захід повинен врятувати економіку України (світова преса)


Напруження довкола підписання чи непідписання угоди про асоціацію України з ЄС 28 листопада у Вільнюсі, як пишуть світові видання, сягає у ці дні свого апогею. Закриття безрезультатної сесії Верховної Ради у середу, як пишуть газети, було очікуваним, бо напередодні влада й опозиція так і не домовилися про проект закону про звільнення Юлії Тимошенко. У Брюсселі, як звертають увагу оглядачі, вже лунають голоси про крах сподівань на підписання угоди у Вільнюсі. Але провідні західні видання все ж не полишають надій, що «тиха робота» західних політичних лідерів щодо України повинна дати свої результати. Там закликають сьогодні «врятувати Україну від російської економічної помсти».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що очікування членів місії Європарламенту Квасневського і Кокса у середу в Верховній Раді не справдилися, бо парламент закрив роботу, не ухваливши жодного рішення щодо важливих питань для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Видання наголошує, що до саміту «Східного партнерства» ЄС залишається лише два тижні. Газета з Варшави також звертає увагу на оптимізм українського міністра закордонних справ Леоніда Кожари, котрий стверджує в середу, що угода України з ЄС у Вільнюсі буде підписана вчасно.

Оглядач EUObserver Ендрю Ретманн повідомляє про наростаючий песимізм у столиці ЄС Брюсселі щодо втрати сподівань на підписання угоди ЄС із Україною. Дипломати ЄС вважають, як пише видання, що відновлення переслідування Сергія Власенка, адвоката Тимошенко, стало своєрідним сигналом влади для провладних парламентарів, і ті зривають ухвалення закону про звільнення колишнього прем’єр-міністра. Дипломати ЄС, імена яких Ретманн не називає, схильні погоджуватися з думкою про те, що «Янукович вирішив не підписувати угоду». Один із європейських політиків сказав виданню щодо можливості звільнення Тимошенко: «Це було б чудом, якби парламент ухвалив такий закон, а також два інші проекти, важливі для ЄС, про незалежність прокуратури та виборчу реформу». Дипломат також зауважив зміну риторики щодо саміту ЄС із «Східного партнерства» з боку лідерів Польщі та Литви. Уже не кажуть про те, що у разі провалу з підписанням угоди у Вільнюсі, Україна потрапить у згубні обійми Росії, а не виключають підписання такої угоди пізніше.

Американська The Washington Post у своїй редакційній статті закликає: «Захід повинен врятувати українську економіку» – маючи на увазі, що у разі підписання президентом Януковичем угоди з ЄС, на Київ чекає «російська відплата, котра у найближчі місяці може призвести до дефолту України, яка не зможе виплачувати за борговими зобов’язаннями і потребуватиме негайної фінансової допомоги з боку МВФ та ринку приватного капіталу». Газета хвалить Польщу та Литву, які з усіх сил намагаються переконати Януковича «звільнити Тимошенко та відмовитися від самовладної практики у радянському стилі». Видання з Вашингтона до того ж інформує, що «адміністрація Обами також докладає своїх зусиль, діючи тихо й спокійно». Газета наголошує, що «якщо угода України з ЄС відбудеться, Україні буде необхідна потужна підтримка з боку Брюсселя та Вашингтона…, але Янукович та його партія повинні ухвалити правильні рішення».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG