Доступність посилання

ТОП новини

Присутність у телевізорі – не гарантія рейтингів політика – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Регулярна присутність українського політика у телевізорі не є запорукою популярності серед виборців. Такими є результати соцдослідження, проведеного фірмою «Юкрейніан соціолджі сервіс». Водночас експерти констатують, що і без мелькання у «ящику» можна отримати високі політичні рейтинги. До того ж, чим далі, тим більше телебачення починає поступатися за впливом інтернету.

Українська політика поки що залишається «телевізійною». Це показало дослідження, проведене у жовтні нинішнього року фірмою «Юкрейніан соціолджі сервіс». Зокрема, відсутність екс-віце-прем’єра Валерія Хорошковському на українських телеекранах протягом лише одного року миттєво відбилася на його рейтингах. Тільки 0,3% респондентів зараз довірять цьому політику, хоча 2010 року його рейтинг довіри сягав 8%, стверджують в «Юкрейніан соціолджі сервіс».

Проте не завжди українці вибудовують позитивне ставлення до політиків завдяки їхній присутності в «ящику», констатує завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк. Зокрема, масштабна рекламна кампанія політичної партії Наталії Королевської «Україна – вперед!» не дозволила їй на торішніх парламентських виборах пройти до Верховної Ради.

«Українці під впливом реклами за півроку до виборів можуть говорити, що будуть голосувати за фантомні партії, які представленні в рекламі. Але коли приходять на виборчі дільниці, то за них не голосують», – говорить Вишняк.

«Присутність на телебаченні – це скоріше обов’язковий мінімум»

Роль телебачення у формуванні високого рейтингу політиків не варто перебільшувати, підтверджує голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Постійне мелькання у телевізорі насамперед потрібне тим політикам, які починають кар’єру. Якщо ж політик уже відомий електорату, він зможе досягти успіху на виборах і без постійної появи на телеекранах.

Ти маєш бути на телебаченні, щоб тебе пам’ятали, звернули увагу. Але сама присутність зростання рейтингів не дає
Володимир Фесенко
«Присутність на телебаченні – це скоріше обов’язковий мінімум. Ти маєш бути на телебаченні, щоб тебе пам’ятали, звернули увагу. Але сама присутність зростання рейтингів не дає. Головний чинник – це серйозні дії, вчинки», – говорить Фесенко.

Водночас зі стрімким розвитком в Україні доступу до інтернету вітчизняне телебачення втратить у 2015 році свій нинішній вплив на виборців, прогнозує політтехнолог Сергій Гайдай. На його думку всесвітня мережа і зараз може бути ефективним інструментом формування політичного рейтингу, але більшість українських політиків цього не розуміє і не застосовує у своїй діяльності.

Інтернет дає значний додаток до всіх зусиль з приводу піару та інших політичних технологій на виборах
Сергій Гайдай
«Останні революційні події в арабських країнах, – зауважує Гайдай, – називали фейсбук-революціями. Там не використовувалося телебачення, а як альтернативу застосовували інтернет, тому що телебачення було у руках влади. Інтернет дає значний додаток до всіх зусиль з приводу піару та інших політичних технологій на виборах».

На думку Гайдая, політик, який ефективно не використовує інтернет, не може розраховувати на високі рейтинги та перемогу на виборах, зокрема президентських у 2015 році. Із 46 мільйонів населення України активними користувачами всесвітньої мережі є на сьогодні 17 мільйонів, кажуть фахівці.

Натомість у сусідній Росії, у великих містах якої також активно поширюється інтернет, телебачення продовжує відігравати визначальну роль в утриманні впливу чинної влади. Незважаючи на певне падіння рейтингу в останні роки, президент Володимир Путін продовжує залишатися найпопулярнішим російським політиком, передусім, завдяки регулярній приступності в основних випусках новин федеральних телеканалів, зауважують експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG