Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція збирає підписи за імпічмент Януковичу та відставку Азарова


Київ – П’ятничне засідання Верховної Ради було коротким, але з проявами емоцій і суперечками. Голові уряду так і не вдалося докладно пояснити депутатам причини зупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Проте, Микола Азаров встиг викинути прапор Євросоюзу з урядової ложі у парламенті, який йому презентували депутати з опозиції.

Урядовців на чолі з Миколою Азаровим парламентська опозиція зустріла вигуками «Ганьба!». В традиційній годині уряду цього разу опозиційні депутати мали лише одне запитання – щодо згортання євроінтеграції. Чільник Кабміну заявив, що останньою краплею для рішення зупинити підписання угоди з ЄС були вимоги МВФ щодо підвищення житлово-комунальних тарифів для громадян.

У своєму виступі Микола Азаров, крім претензій до МВФ, висловив і традиційні звинувачення на адресу «попередників», а також наголосив, що однією з основних проблем української економіки є неврегульованість торговельних відносин із Росією. З лав опозиції вигукували заперечення, зокрема стосовно того, що не варто плутати Європейський союз і Міжнародний валютний фонд. Азаров, реагуючи на ці зауваження, зривався на крик.

На перше місце для уряду постало питання відновлення нормальних відносин з Росією
Микола Азаров
«Рішення зупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським союзом – важке, але єдине можливе у тій економічній ситуації, яка склалася в Україні… Послухайте! Волати ви завжди можете, ми це знаємо прекрасно! З огляду на викладене, на перше місце для уряду постало питання відновлення нормальних відносин з Росією… Волає мені тут на вухо! Що я мовчати повинен ?!» – обурювався Азаров.

Урядовців закидали папером із текстами євроінтеграційних законів

Завершився виступ прем’єра блокуванням ложі уряду опозицією. Найменш витримані опозиціонери, почали кидати в міністрів папірці. Депутат від УДАРу Ірина Геращенко пояснила Радіо Свобода, що таким чином урядовців намагалися навернути до європейської інтеграції.

Намагалися спочатку його прапором накрити європейським, щоб він схаменувся
Ірина Геращенко
«Намагалися спочатку його прапором накрити європейським, щоб може він схаменувся, а потім просто кинули у нього європейські ті закони, які вони насправді обіцяли сьогодні прийняти», – зазначила депутат Геращенко.

Тож спілкування між прем’єр-міністром та депутатами не склалося, і урядовці під вигуки «Ганьба!» залишили залу засідань.

Тим часом опозиційні фракції у Верховній Раді почали збір підписів депутатів під резолюцією про недовіру Кабінету міністрів України, а також за імпічмент президента. Про це заявив глава фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. За словами Яценюка, уряд, ухваливши рішення про зупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС, порушив всі можливі закони та приписи, і тому має піти у відставку.

Янукович випросив у Росії 20 мільярдів – Яценюк

Також Яценюк нагадав, що умовою МВФ для співпраці з Україною є не підвищення тарифів, а збалансування державного бюджету. На його думку, виконати таку вимогу Україна могла би, якби влада не руйнувала вітчизняну економіку.

Янукович і Азаров не хочуть зупиняти корупцію. Тому пішли до Росії позичити 20 мільярдів доларів, з яких 10 вкрадуть, а 10 спрямують на передвиборчу кампанію
Арсеній Яценюк
«Уряд і президент розгорнули неймовірну корупцію в країні, пограбували НАК «Нафтогаз України», 20 мільярдів кубічних метрів газу, які Україна видобуває самостійно, продають своїм компаніям і заробляють на населенні України. Віктор Янукович і прем’єр Микола Азаров не хочуть зупиняти корупцію. Саме тому вони пішли до Росії позичити 20 мільярдів доларів, з яких 10 вкрадуть, а 10 вони спрямують на передвиборчу кампанію», – сказав Яценюк.

Крім того, в опозиції замислилися над можливістю проведення дочасних виборів. Пре це, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив лідер УДАРу Віталій Кличко. Утім, він не уточнив йдеться про парламентські чи про президентські вибори.

Ми не виключаємо, що можуть бути дострокові вибори. Ми дивимося, вивчаємо, як це можна зробити у юридичній площині
Віталій Кличко
«За процедурою складно, але те, що відбулося, ми розглядаємо як державну зраду. Ми не виключаємо, що можуть бути дострокові вибори. Ми дивимося, вивчаємо, як це можна зробити у юридичній площині. Але без підтримки людей цього зробити буде неможливо», – наголосив Кличко.

Опозиціонери продовжили емоційне спілкування і з депутатами-регіоналами. Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що не вбачає можливості працювати далі і закрив засідання парламенту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG