Доступність посилання

ТОП новини

Від Майдану до кордону з ЄС українців об’єднає Живий ланцюг


Київ – Щонайменше мільйон людей хочуть об’єднати у живому євроінтеграційному ланцюзі довжиною у 625 кілометрів між Майданом і кордоном з ЄС. Ідея його створення виникла спонтанно, але стрімко поширилась у соціальних мережах. Наразі організатори акції (серед яких переважно студенти), активно працюють над її втіленням і сподіваються на підтримку та допомогу усіх небайдужих. Тим часом колишній президент Леонід Кравчук вважає, що порівнювати її з Живим ланцюгом 1990 року не варто.

Від майдану Незалежності у Києві до польського кордону у Перемишлі хочуть об’єднатися українці у живому ланцюзі, адже Європа має знати, що Україна – теж ЄС. Дату обрали символічну – 29 листопада, коли у Вільнюсі вирішуватиметься, чи підпишуть угоду про євро асоціацію.

Ініціатор акції Богдан Проців каже, що така ідея з’явилась у нього несподівано: перед сном, після повернення з київського Євромайдану.

Чому б не об’єднати людей, надати можливість тим, які не можуть потрапити на майдан в силу віддаленості чи відсутності часу, вийти на зовсім короткий час і стати по маршруту
Богдан Проців
«Просто в голову стукнула ідея, а чому б не об’єднати людей, надати можливість тим, які не можуть потрапити на майдан в силу віддаленості чи відсутності часу, вийти на зовсім короткий час і стати по маршруту запропонованого живого ланцюга і показати єдність, дух, бажання і напрямок нашої країни, те, що хоче народ, і які цінності він вибирає», – пояснює Богдан.

Хлопець каже, що був приємно вражений, коли на цю його пропозицію, оприлюднену у соціальних мережах, відгукнулося дуже багато охочих, які не лише зголосились на участь у акції, але і запропонували свою допомогу.

Нам потрібні люди з досвідом, які можуть зорганізувати це – ініціатор

Між тим наразі цього все одно поки що недостатньо, адже акція надмасштабна, а терміни надкороткі, на чому наголошує один із головних співорганізаторів ланцюга Олександр Пахальчук. За його словами, чи не найбільшою є потреба у людях, які б зголосились керувати організацією акції у головних точках її маршруту – Києві, Житомирі, Дубно та Львові.

Нам потрібні люди з досвідом, які можуть взяти на себе відповідальність зорганізувати це, вивезти людей, навіть знайти транспорт тим людям, яким треба добратися подалі
Олександр Пахальчук
«Нам потрібні люди з досвідом, які можуть взяти на себе відповідальність зорганізувати це, вивезти людей, навіть знайти транспорт тим людям, яким треба добратися подалі. Допомога включно з тим, щоб розносити якусь каву-чай, коли люди будуть стояти, бо зараз холодно. Інформаційна допомога (це дуже важливо) більше на ці міста і села, що між цими великими містами, бо більшість людей все ж таки не в інтернеті, але з радістю допомогли б і вийшли», – говорить Олександр.

Хлопець наголошує, що організатори ланцюга будуть вдячні будь-якій допомозі, навіть від політиків, однак за єдиної умови – без політизації самої акції.

У рамках закону і Конституції можна робити все – Кравчук

Тим часом президент України 1991-1994 років Леонід Кравчук зауважує, що порівнювати нинішню акцію із живим ланцюгом 1990 року не варто. Найперше, через те, що, на відміну від тодішньої, вона ставить більш чітку і конкретну ціль.

І хоч у реального впливу на перебіг подій від живого ланцюга 2013 року Кравчук не прогнозує, все ж таку молодіжну ініціативу усіляко вітає.

Головне – не заважати транспортному рухові. Тому що не треба робити будь-які заходи, які зашкоджують іншим людям жити і працювати
Леонід Кравчук
«У рамках закону і Конституції все можна робити. Головне – не заважати транспортному рухові. Тому що не треба робити будь-які заходи, які зашкоджують іншим людям жити і працювати», – застерігає екс-президент.

Наразі знайти більш детальну інформацію про живий ланцюг 29 листопада, а також запропонувати свою допомогу у його організації усі охочі можуть через групи «Євроланцюг» у соціальних мережах «Facebook» та «ВКонтакте».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG