Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття долучилось до страйку, але «життя йде за розкладом»


У містах і районах Івано-Франківщини триває загальний страйк на підтримку вимог про відставку уряду через неадекватне застосування сили до учасників акції на київському Майдані. Попри це життя у містах та селах Прикарпаття триває у звичайному режимі.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус повідомив, що він «разом із заступниками на знак солідарності зі страйкуючими ідуть у відпустку без збереження заробітної плати».

«Згідно з законодавством держслужбовцям заборонено страйкувати, однак окрім цього є інший закон, є інша присяга: служити народу України», – наголосив Анушевичус,

Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук також висловив сподівання, що «центральна влада одумається і стане на сторону українського народу, і ми все-таки будемо там, де ми хочемо бути офіційно: ми будемо в Раді Європи, ми будемо в Євросоюзі і ми будемо такими людьми, як ми всі довкола нас».

Разом зі студентами страйкують викладачі

Попри оголошений страйк, дитячі садки, школи, лікувальні заклади та комунальні підприємства міста, які забезпечують тепло-, водопостачання та водовідведення, освітлення, вивіз твердих побутових відходів працюють у штатному режимі.

До страйку приєдналися вищі навчальні заклади, вийшли на страйк. Серед мітингувальників були і ректори найбільших прикарпатських вишів – національних університетів імені Василя Стефаника та технічного університету нафти і газу.

«Академічна спільнота університету солідарна і підтримує активну громадську позицію студентів та інших працівників університету і учасників Євромайдану, які мирними ненасильницькими методами засвідчили своє прагнення, щоб Україна стала повноправним учасником європейського співтовариства», – сказав ректор університету Євстахій Крижанівський.

Координатор комітету національного спротиву на Івано-Франківщині Василь Попович наголошує, що настав час кожному робити вибір – у якій державі хто хоче жити.

Робота державних закладів не паралізована

Попри заклики до страйку, державні структури в Івано-Франківську не паралізовані: працюють соціальні служби, пенсійний фонд, банки.

За словами голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василя Чуднова, «діти повинні ходити до школи, студенти – до вищих навчальних закладів, а літні люди – повинні отримувати належне пенсійне забезпечення».

В Івано-Франківську розгорнуто намет, де проводиться запис усіх бажаючих поїхати до Києва, для інших оголошено загальнотижневий страйк. На Вічевому майдані працює мобілізаційний пункт Штабу національного спротиву.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG