Доступність посилання

ТОП новини

Влада України повинна прислухатися до громадян, а не бити їх – голова Європарламенту


Голова Європарламенту Мартін Шульц
Голова Європарламенту Мартін Шульц
Брюссель – Європейська спільнота з великим занепокоєнням стежить за подіями в Україні. З боку Ради Європи надійшла пропозиція допомоги у вирішенні складної ситуації, що склалася всередині держави. У той час, як дипломатичний корпус Євросоюзу каже, що про санкції щодо винуватців насилля над людьми наразі не йдеться, все ж деякі представники Європарламенту припускають можливість дострокових президентських виборів в Україні.

Всі зацікавлені сторони в Україні повинні повернутися до мирного діалогу, закликав у понеділок голова Ради Європи Торбйорн Яґланд. Занепокоєний ситуацією, що склалася останніми днями в Україні, він додає, що Рада Європи готова допомогти Україні та громадянам вирішити її «в рамках існуючих конвенцій із прав людини, принципів демократії та верховенства права».

Тим часом, у Брюсселі євроустанови намагалися визначити свої позиції щодо подій у Києві та інших українських містах. Марчін Ґраєвські, речник голови Європарламенту Мартіна Шульца, сказав Радіо Свобода, що використання надмірних силових методів щодо маніфестантів – неприйнятне.

Надмірне застосування сили проти мирних демонстрантів – неприпустиме
Мартін Шульц
Голова Європарламенту заявляє, що «влада України не тільки ігнорує сподівання своїх громадян, але й придушує їх кийками та сльозогінним газом, коли ці надії відчайдушно висловлюються на вулицях». «Надмірне застосування сили проти мирних демонстрантів – неприпустиме. Свідчення щодо провокацій, які покликані виправдати дії змопівців, тривожать особливо. Українська влада повинна прислухатися до своїх громадян, а не бити їх», – наголосив представник Європарламенту.

Дещо раніше, утриматися всі сторони від насилля закликав і голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. «Я закликаю Україну, як чинного голову ОБСЄ, повністю виконувати міжнародні зобов’язання та дотримуватися свободи слова та зібрань», – заявив Расмуссен.

Тим часом, у європейському дипломатичному корпусі кажуть, що про розгляд санкцій до винних у застосуванні сили щодо мирних протестувальників, нині не йдеться.

Ми стежимо за ситуацією в Україні та дуже чітко заявили, якою є наша позиція
Майя Коціянчич
«Щодо санкцій, то це не є сьогодні предметом наших обговорень. Тож до цього мені нічого додати. Ми стежимо за ситуацією в Україні та дуже чітко заявили, якою є наша позиція», – заявила Майя Коціянчич, речниця голови європейської дипломатії Катрін Аштон.

Водночас, у понеділок президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу мав телефонну розмову з президентом Віктором Януковичем, протягом якої він, з огляду на напружену ситуацію в Україні, порушив питання щодо того, що всі сторони повинні проявляти стриманість, всі громадянські права і свободи повинні дотримуватися, застосування сили з боку міліції мають бути досліджені якнайшвидше, важливо, щоб українська влада терміново розпочала діалог із усіма відповідними політичними силами. Нарешті, лідер Єврокомісії зауважив, що мирне і політичне рішення є єдиним способом владнання нинішньої ситуації в Україні.

Як повідомила прес-служба Єврокомісії, президент Янукович, зі свого боку, погодився із таким підходом і підтвердив намір розслідувати застосування сили з боку української міліції та поінформувати громадськість щодо результатів.

Водночас, представники Єврокомісії нагадують, що чекають із Києва чітких пояснень, як і чому були порушені засадничі права людей.

«Очікуємо інформацію, хто і як здійснив кроки проти фундаментальних свобод – права на волевиявлення та зібрання. Ми чекаємо, щоб президент та влада (України) зреагували на ці події та насилля, яке там мало місце», – заявила у Брюсселі речниця Єврокомісії Піа Аренкільде Гансен.

Зі свого боку, Ельмар Брок, голова комітету Європарламенту із закордонних справ, у понеділок висловив таку думку: влада України повинна відкрити своїй державі шлях до ЄС, навіть якщо для цього буде необхідно достроково переобрати президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG