Доступність посилання

ТОП новини

Міністри НАТО надсилатимуть офіційному Києву сигнали застережень


Брюссель – На зустрічах міністрів у штаб-квартирі НАТО, які триватимуть у вівторок та середу, можуть, зокрема, говорити і про ситуацію в Україні. Не виключено також, що подібна проблематика може з’явитися й у розмові дипломатів держав НАТО із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Напередодні саміту голів дипломатичних відомств керівник альянсу Андерс Фоґ Расмуссен закликав політичні сили України втримуватися від застосування сили.

Засідання так званої Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ країн НАТО, що заплановані на вівторок-середу у Брюсселі, згідно з планом, має зосередитися на питаннях Афганістану, партнерства із Росією та Грузією, а також розпочати приготування саміту НАТО, що відбудеться наступного року в Британії. Однак, як свідчать реакції голови альянсу Андерса Фоґа Расмуссена – спочатку на результати Вільнюського саміту, а згодом на події в Києві, – цей військово-політичний союз не байдужий до стану демократії та поваги до засадничих цінностей в Україні, що є одним з найактивніших натовських партнерів. Тому й нагадала перед засіданнями речниця НАТО Оана Лунджеску зміст заяви, зробленої керівником організації Андерсом Фоґом Расмуссеном щодо подій в Україні.

«Кожен має право висловлювати свої думки та пропозиції демократичним шляхом. Пан Расмуссен закликав всіх утриматися від насилля та сили й владнати розбіжності демократичним способом», – каже представниця НАТО.

З огляду на головування України в Організації з безпеки та співробітництва у Європі, керівництво Північноатлантичного альянсу закликало українську владу повністю дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо свободи слова та зібрань.

Незапланована українська тематика

Беручи до уваги той факт, що учасниками дводенних зустрічей у Брюсселі будуть численні міністри закордонних справ ЄС, не виключено, що між ними відбудуться обговорення подальших кроків європейсько-українських стосунків.

«Я припускаю, що міністри закордонних справ, які дуже ретельно стежать за подіями в Україні, скористаються нагодою, щоб їх обговорити та надіслати (Києву) чіткі сигнали, що вони очікують, щоб усі обговорення там здійснюватися згідно із міжнародними, демократичними та конституційними нормами», – підтверджує Оана Лунджеску.

У середу також заплановане засідання Ради Росія-НАТО. Як свідчать дипломатичні джерела, порядок денний переговорів міністрів закордонних справ НАТО із головою зовнішньополітичного відомства Росії Сергієм Лавровим не містить української проблематики. Однак не виключено, що ситуація в Україні може стати однією із тем розмови, кажуть в дипломатичних колах.

Чому Київ відклав засідання Комісії Україна-НАТО?

У програмі міністерських зустрічей також заплановані переговори у рамках Комісії Грузія-НАТО.

Водночас речниця голови Північноатлантичного союзу Оана Лунджеску заявляє, що зустріч Комісії Україна-НАТО, яка мала відбутися у Брюсселі цього тижня, була перенесена із ініціативи української сторони.

«Зустріч комісії Україна-НАТО не скасована – українська сторона попросила перенести її з логістичних причин», – пояснила вона на прес-конференції напередодні міністерських зустрічей.

За її словами, тепер сторони «мають погодити наступну таку можливість». На запитання, яким буде порядок денний зустрічі, Оана Лунджеску відповіла: «Спочатку треба призначити дату зустрічі. Коли це буде зроблено, тоді, сподіваємося, й вдасться обговорити широке коло питань, зокрема, очевидно, й останні політичні події в Україні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG