Доступність посилання

ТОП новини

На які граблі послідовно наступає влада? (Огляд преси)


Київ – Влада послідовно наступає на всі граблі, на які тільки може наступити, стверджує газета «День». Спочатку – «зупинити» євроінтеграцію в день річниці Майдану. Потім – криваво розігнати студентів. Потім – влаштувати постановочний цирк з екскаватором на Банковій, а далі – судилище над випадковими затриманими, відверто ігноруючи персону Корчинського. Потім – демонстративно зриваючи відставку Азарова, що могла б стати клапаном для випуску пари. Не так багато залишилося до межі. Кров уже пролилася – чи треба смертей? Партійна опозиція, зі свого боку, пройшла свої «граблі». Вона змарнувала щонайменше два шанси на встановлення свого повного контролю над столицею. Найбільший її злочин – це втрата часу й ініціативи, що веде до втрати довіри. Вона не запропонувала концепції нової України – на виду тільки троє лідерів-конкурентів, змушених стояти поряд. Про інші прорахунки влади й опозиції йдеться в статті «Без єврограблів!».

Чим закінчиться політична і суспільна криза в Україні прогнозує експерт тижневика «Країна». Він переконаний, що президенту варто було хоча б показово покарати винних. Наприклад, звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, бо саме він відповідає за дії відомства і його підрозділів. Якщо цього буде мало, то поміняти весь уряд. Експерт вважає, що ситуація остаточно може розв’язатись приблизно за місяць. Хоча все може прояснитися вже на початок наступного тижня. Дуже багато залежатиме від президента. Від того, чи буде він готовий до компромісу.

У Кабміні не бачать приводів для протестів. «Те, що стало приводом для вуличних протестів, сьогодні вичерпано. А довіра українському парламенту дає можливість продовжити переговори з ЄС», – цитує прем’єра Азарова газета «Сегодня». Видання нагадує, що сьогодні робота Верховної Ради розпочнеться з консультацій в кабінеті спікера. Але обговорювати лідери фракцій будуть не порядок денний і закони, а шляхи вирішення політичної кризи. Регіонали готові сісти за стіл переговорів, переконує видання.

Росія і Україна досі не можуть знайти спільну мову щодо вирішення проблеми заборгованості за газ, констатує «Комерсант Україна». Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що розмір боргу сягнув 2 мільярдів доларів, і на даний момент незрозуміло, яким чином і коли він буде погашений. У російській монополії пов'язують врегулювання цієї проблеми зі створенням консорціуму з управління українською газотранспортною системою і не поспішають йти назустріч Києву. Українська сторона, в свою чергу, не схильна до того, щоб пов'язувати ці два питання. Затягування переговорів дозволяє « Нафтогазу» вирішити головну проблему – отримати відстрочку платежу, відзначають експерти видання. Стаття називається «У боргу залишилися, або Росія очікує від України поступок у газових питаннях».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG