Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Царьова збігається із завданням Росії по ізоляції України – Скіпальський


Народний депутат Олег Царьов
Народний депутат Олег Царьов
Заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Олег Царьов просить СБУ та МЗС розглянути питання про заборону в’їзду в Україну для деяких осіб, які нібито можуть сприяти дестабілізації ситуації в Україні. На своїй сторінці у мережі Facebook Царьов розмістив копії депутатських запитів до голови СБУ та міністра закордонних справ із проханням заборонити в’їзд на територію України «зарубіжних політтехнологів та фахівців із протестної активності». У списку 36 осіб, 30 із яких є грузинами. Серед них і донедавна президент Грузії Міхеїл Саакашвілі.

У документі, оприлюдненому депутатом Царьовим на своїй сторінці у мережі Facebook мовиться, що дестабілізація ситуації в Україні, поштрення у ЗМІ та соцмережах закликів до порушення законів та протиправних дій мають спланований характер. У зв’язку з цим занепокоєння пана Царьова «викликають візити закордонних політтехнологів та фахівців із протестної активності».


«Небезпеку становлять ті знання, якими володіють ці фахівці, а також їх готовність застосовувати різні, надзвичайно деструктивні для державної стабільності технології. Для них, як для іноземних громадян, не є перешкодою можливі загрози кримінального переслідування чи почуття патріотизму і відповідальності».

У коментарі ж Радіо Свобода Олег Царьов підтвердив, що небезпеку, на його думку, становлять саме знання цих людей, оскільки за інформацією з джерел депутата, ці люди «консультують, радять, беруть участь у нарадах. «Всім відомо, що в штабах Кличка, Яценюка та Тягнибока працюють іноземні політтехнологи. Це, по-перше, не патріотично, у нас багато своїх спеціалістів. І провокаторів, і зрадників у нас достатньо. Це з одного боку, з іншого – в цьому переліку багато людей, які були задіяні в кольорових революціях. Серби, які проводили кольорові революції в Югославії, грузини, які працювали з Саакашвілі. Я думаю, що ми на своїй землі маємо розбиратися самі».

Радіо Свобода звернулась за коментарем до кількох осіб, згаданих у листі пана Царьова.

Першою реакцією старшого віце-президента українського представництва американської PBN Сompany Мирона Василика щодо «його готовності застосовувати різноманітні, надзвичайно деструктивні для державної стабільності технології», було слово «смішно». Мирон Василик не вважає за потрібне коментувати подібні закиди.

Я писав, що Янукович втратив легітимність – Умланд

Категоричним «ні» відповів на запитання Радіо Свобода, чи працював він у котромусь із політичних штабів, доцент кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Андреас Умланд.

«Я достатньо критично оцінював діяльність президента Януковича, говорив, що внаслідок останніх подій Янукович втратив легітимність, – каже він. – Можливо, такі коментарі й стали причиною такого листа. Хоча, здебільшого, я писав критичні статті про партію «Свобода».

Люди на кшталт Царьова розхитують крихку ситуацію, в якій зараз перебуває українське суспільство, вважає екс-заступник голови СБУ України, екс-керівник Головного управління розвідки Міноборони України Олександр Скіпальський.

Не можу звинуватити Царьова у виконанні завдань ФСБ, але те, що позиція Царьова збігається із завданням Росії по ізоляції України від усього світу, стверджує, що він не є патріотом України, зазначив Скіпальський у коментарі Радіо Свобода.

Список справив дивне враження на доктора політичних наук Олександра Литвиненка.

«У цьому списку є відомі діячі ринку PR, як Мирон Василик, чисті науковці, як Андреас Умланд, і науковці, суттєво заангажовані в політичні проекти, як Тарас Кузьо, є колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі та його команда, зокрема, міністр внутрішніх справ, колишній голова уряду Аджарської автономії, також демонізована персона – Таргамадзе, головний сучасний ворог Росії, який ніби фінансував протести на Болотній, є діячі, які є керівниками великих українських підприємств», – зазначає Литвиненко.

До речі, у своєму дописі від 8 грудня, названому потім «чорновиком», Олег Царьов згадував двох російських громадян Станіслава Бєлковського та Миколу Гастелло, перед якими згодом вибачився.

Співрозмовники Радіо Свобода висловили сподівання, що СБУ проведе детальну перевірку і дасть Олегу Царьову обґрунтовану відповідь. Але якби особи, згадані у листі пана Царьова, займалися протиправною діяльністю, то Служба безпеки пред’являла б їм претензії, «оскільки Служба безпеки таких претензій не висуває, то це вигадки і нездорова уява Царьова, зазначив Олександр Скіпальський.

Радіо Свобода поки не має реакції СБУ чи МЗС на депутатський запит Олега Царьова.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG