Доступність посилання

ТОП новини

Протест на майданах для українців стає традицією – Курков


Андрій Курков
Андрій Курков
Київ – Опозиція не піде на переговори з владою без згоди на це учасників Євромайдану та допоки силовики не будуть виведені за межі Києва. Про це лідери опозиції заявили після того, як президент Янукович закликав усі політичні сили і представників громадськості до діалогу. Якими можуть бути шляхи виходу із нинішньої політичної кризи, і у куди веде нинішня ескалація конфлікту? Про це Радіо Свобода поцікавилося в українських митців.

Попри те, що зараз українська влада робить заяви про необхідність мирного розв’язання конфлікту, її дії свідчать про протилежне. Так нинішню ситуацію оцінює український письменник Юрій Андрухович.

«Влада вкотре намагається провести найбрутальніший, силовий сценарій. Вона на зовні робить вигляд, що налаштована наче на якесь мирне врегулювання ситуації. Але при цьому дуже неохоче виконує передумови із звільнення усіх політв’язнів, хто перебуває під арештом і з виведення з Києва та інших міст «Беркута» та інших спецпризначенців», – наголошує Андрухович.

Юрій Андрухович
Юрій Андрухович

Влада вкотре намагається провести найбрутальніший, силовий сценарій
Юрій Андрухович
Варіанти ж виходу з нинішньої кризи митці сформулювали у петиції до опозиції, яку вони назвали «Завдання 5/12». Спочатку влада має виконати передумови, щоб з нею почалися переговори, наголошує Юрій Андрухович, а уже потім у ході переговорів мають бути досягнуті наступні пункти.

«Відставка нинішнього уряду і призначення технічного уряду, – пояснює Андрухович. – А також позбавлення нинішнього президента його диктаторських повноважень. Найпростіший шлях до цього, яким у цій ситуації тимчасово можна скористатися – це повернення до конституційної реформи 2004 року».

Силовий сценарій делегітимізує владу?

Якщо ж влада таки вирішить вдатися до силового сценарію і розігнати Євромайдан, то це її просто делегітимізує і доведе, що вона не здатна домовлятися зі своїми громадянами, вважає письменник Олександр Ірванець. Ірванець каже, що влада таки має дослухатися до вимог протестувальників.

Олександр Ірванець
Олександр Ірванець



«Я сподіваюся на домовленості, переговори, – розповідає Ірванець. – Я сподіваюся на безперечно на відставку уряду. Думаю, що потрібні і подальші кроки, потрібне повне перезавантаження, потрібні дострокові вибори парламенту і президента. В ідеалі це виглядає так. Але, як мінімум має бути зміщений уряд і створений якийсь загальний уряд національної довіри, який виведе країну з кризи».

Потрібне повне перезавантаження, потрібні дострокові вибори парламенту і президента
Олександр Ірванець
Влада має зрозуміти, що протести на майданах для українців стають традицією, вважає інший письменник Андрій Курков. І використання сили проти такої форми виявлення непокори поставить владу поза межі закону.

«Силовий варіант для України не підходить, він відкине Україну на білоруську територію, – каже Курков. – Все ж таки Україна є досвід першого майдану, зараз набувається досвід другого майдану. Владі потрібно зрозуміти, що тепер ця форма протесту для кожного нового покоління буде вже традиційно. І перемогти Майдан силою – це делегітимізувати владу. Тому влада повинна йти на поступки, обирати з ким вона готова розмовляти і опозиція теж повинна йти на компроміс».

Перемогти Майдан силою – це делегітимізувати владу
Андрій Курков
У середу президент Янукович закликав усі політичні сили і представників громадськості до діалогу. Після спроби зачистки Євромайдану у ніч з вівторка на середу опозиція заявила, що не піде на переговори з владою без згоди на це учасників акції протесту та допоки силовики не будуть виведені за межі Києва. Раніше опозиціонери висунули ще три вимоги – відставка уряду, притягнення до відповідальності всіх, хто давав накази бити людей на Майдані та звільнення затриманих, які брали участь у акціях протесту.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG