Доступність посилання

ТОП новини

Кажучи «ні» Митному союзу, опозиція викликала Януковича на «ринг»


Київ – Мітингом-протестом під назвою «Ні – Митному «тайожному» союзу!» відповів київським Євромайдан на державний візит президента Віктора Януковича до Москви, за підсумками якого Україна отримала від Росії комерційний кредит на суму 15 мільярдів доларів та знижку на газ. Зі сцени Євромайдану лідери опозиції заявили про те, що кредитна угода з Москвою була підписана під заставу стратегічних обєктів України. Водночас, досягненням Євромайдану вони вважають той факт, що президент Янукович не підписав наразі угоди про вступ України до Митного союзу.

Отримати від Росії комерційний кредит розміром 15 мільярдів доларів президент Віктор Янукович міг лише під заставу країни, а точніше – підприємств машинобудування, літакобудування суднобудування, космічної галузі, енергетики та, ймовірно, газотранспортної системи. Про це зі сцени Євромайдану під час мітингу «Ні – Митному союзу!» заявили лідери опозиції Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Кличко послався на власні поінформовані джерела.

А голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк додав, що фактично йдеться не про 15 мільярдів, а навіть 20 мільярдів доларів і що це величезна сума. До кредиту варто додати гроші, які вдасться зекономити за рахунок знижки ціни на газ. При цьому він наголосив: якщо ціна на газ із наступного року буде на 30 % менша, то це означає, що відповідно повинні зменшитися всі тарифи в Україні.

Спочатку повернення до Конституції 2004 року – потім дострокові вибори

Окрім «застави країни» Януковичем, опозиціонери багато уваги приділили питанню дострокових президентських виборів. Віталій Кличко прямо викликав Віктора Януковича на «ринг», тобто на вибори.

«Вихід тільки дострокові вибори. Янукович на круглому столі сказав, що він не боїться дострокових виборів. Якщо так, хай доведе це в чесній боротьбі. Я викликаю Януковича на ринг, хочу сказати, що він мій персональній суперник», – заявив лідер УДАРУ з трибуни Євромайдану.

Конкретніше щодо правових умов для проведення таких виборів висловився Арсеній Яценюк.

«Наш план наступний – зібрати 226 підписів під резолюцією недовіри до Кабміну. Також ми розглядаємо питання повернення до старої Конституції, де Віктор Янукович не буде мати тих прав і повноважень, які він має сьогодні. І якщо ми повертаємося до старої Конституції, це означає, що президентські вибори повинні бути достроковими, так як вони повинні бути проведені на шість місяців раніше, ніж зараз передбачено чинною Конституцією», – заявив опозиціонер.

Присутні на Євромайдані люди підкреслено жваво відреагували на цей план дій, який передбачає вибори президента в березні 2014 року.

Арсеній Яценюк також повідомив, що наразі у Верховній Раді вже назбиралося 217 голосів за відставку уряду Миколи Азарова.

«Виходжу на Євромайдан, щоб діти не вмирали» – 85-річна пані Віра

Варто додати, що зі сцени Євромайдану в день мітингу проти вступу до Митного союзу виступали не лише політики й громадські активісти. Так, до слова запросили й 85-річну пані Віру з Рівненщини.

Вона розповіла, що виходить щодня на Євромайдан, зокрема, й задля того, щоб «країну не розкрадали, щоб онкохворі діти мали можливість лікуватися як слід, щоб діти не вмирали».
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG