Доступність посилання

ТОП новини

Благодійність на Євромайдані: свій за свого


Київ – «Свій – за свого» – під таким гаслом збирають гроші на лікування координатора Івано-Франківського Євромайдану Максима Кицюка, аби той зміг нормально ходити після нападу на нього 30 листопада. Зараз медичної допомоги потребують ще кілька людей, які брали участь у протестах, частину цих коштів відшкодовують із благодійних пожертв, розповідають у Громадському секторі Євромайдану.

Активіста Євромайдану Максима Кицюка жорстоко побили у ніч на 30 листопада в Івано-Франківську. Поки триває розслідування, хлопець залишається під опікою медиків: раніше у самому Франківську, а тепер заплановані консультації в Києві. За попередніми висновками лікарів, аби Кицюк знову міг нормально ходити, потрібно кілька операцій на загальну суму понад 40 тисяч гривень.

Частину грошей обіцяла Івано-Франківська обласна рада, частину – Громадський сектор Євромайдану, але цього поки недостатньо, розповіла Радіо Свобода Ольга Перехрест, яка входить до ініціативної групи для збору коштів на лікування.

«Сутність Євромайдану – не лише стояти на барикадах, не лише кричати якісь гасла, це – рутинна робота, яка полягає в тому, серед іншого, щоб не кидати своїх у біді. Макса побили не на дискотеці і не в п’яній бійці, а тому що він висловлював громадянську позицію, тому що на Майдані в Івано-Франківську. Саме через це він постраждав, і він не має через це кульгати решту життя», – каже активістка.

Спочатку побили, а потім звільнили з роботи

Сам Максим Кицюк розповідає, що зараз йому трохи краще: він тепер може вставати і пересуватися із ціпком, користуючись спеціальним фіксатором для суглобів, однак ще не може писати пошкодженою рукою. За його словами, на 13 січня призначена наступна консультація у клініці в Києві, де повинні сказати, чи правильно зростаються сухожилля, відновлюється чутливість, та яке потрібне хірургічне втручання. Каже: спочатку був проти збирання на це благодійних пожертв і зібрані кошти передав на потреби франківського Майдану, тож їх використали на логістику.

«Коли спочатку це все трапилося, сторонні люди почали збирати кошти і приносити їх мені, я подумав, що це не дуже правильно, бо я тоді працював маркетологом і мені було достатньо пропрацювати три-чотири місяці, щоб покрити витрати на лікування, – каже побитий координатор івано-франківського Євромайдану. – Я думав, що так. А тоді, як повернуся у Київ, сам і зустрівся з керівництвом, то мені пояснили, що оскільки я довго був відсутній і через струс мозку не можу тривалий час проводити за комп’ютером, то дійшли висновку, що мене звільнено»,

Про перебіг міліцейського розслідування щодо нападу на нього Кицюку, за його словами, не відомо. На початку грудня тамтешня міліція говорила про три версії, які наразі розробляються.

Активіст Євромайдану: благодійність зараз – швидше виняток

Ігор Луценко із Громадського сектору Євромайдану говорить, що зараз – небагато випадків, коли до них звертаються по благодійну допомогу. В основному, говорить активіст, це відбувається через спільноту правозахисників «Євромайдан-SOS». За останні два тижні зверталися всього троє-четверо людей, серед них – щодо лікування Тетяни Чорновол.

«Я пам’ятаю, була людина, якій потрібна була операція на оці, ще була людина, що потратилась на антибіотики, то ми компенсували. Але загалом така діяльність сьогодні швидше виняток, ніж правило», – пояснює Ігор Луценко.

Ольга Перехрест зауважує, що на заклик допомогти відгукнулося досить багато небайдужих, тому висока ймовірність, що потрібну суму зберуть вчасно. Збір коштів триватиме до 13 січня, зараз готовність підключитись до ініціативи заявили активісти, що мешкають в інших країнах, зокрема, в Німеччині.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG