Доступність посилання

ТОП новини

Із Криму хочуть вивести не лише військових, але й техніку


Українські військові в Бахчисараї, 20 березня 2014 року
Українські військові в Бахчисараї, 20 березня 2014 року
Київ – Українські військові повернуться з Криму на материк зі зброєю і… кораблями. Принаймні про це заявляють у Міністерстві оборони: кажуть, що намагаються домовитися з російськими військовими про те, щоб ті повернули українському флоту захоплені судна. Військові фахівці припускають, що про повернення частини техніки, можливо, вдасться домовитися, але за умови, якщо українська сторона має якісь важелі впливу на російську.

Українські морські піхотинці Богдан Вишнамиський і Євген Цефранець – вже у селі Чонгар, що на Херсонщині. Вони виїхали з Криму у вівторок, наступного дня після того, як керівництво України повідомило про рішення щодо передислокації українських військових на материк.

У коментарі агентству Reuters вони кажуть: попри все те, що довелося пережити у Криму, вони вірні українській присязі, бо служать не політикам, а народу. «Зараз уже на Батьківщині ми сподіваємося, що нам хоч щось більш-менш скажуть. Ми ніякої точної інформації не отримували. Зараз іде інформаційна війна, нас пробували залякати, щоб ми залишилися у Криму, але ніхто духом не пав», – розповів Богдан Вишнамиський.

Незадовго до своєї відставки нині вже колишній міністр оборони Ігор Тенюх повідомив, що з 18,8 тисячі українських військових у Криму 4,3 тисячі виявили бажання продовжити службу у Збройних силах України. Разом із ними на материк вирушать 2,2 тисячі членів їхніх родин.

Цими людьми нині опікується спеціальна міжвідомча комісія. Лише у Києві й області створено 4 тисячі місць для тимчасового проживання передислокованих військових і членів їхніх родин. Заступник начальника Головного командного центру Збройних сил України Олександр Розмазнін розповів, що у понеділок українській і російській сторонам у Криму вдалося домовитися про те, що перешкод українським військовим, які вирушать на материк, не чинитимуть.

Росію просять повернути кораблі

Олександр Розмазнін каже, що Київ має підстави розраховувати і на вивезення з півострова озброєння і військової техніки. «Окремо у переговорному процесі зараз ведеться мова про повернення кораблів, які анексовані Російською Федерацією, до складу Військово-морських сил нашої держави. Є вже певна інформація, яка дає нам надію на те, що все-таки техніка буде у нас тут, на материковій частині», – розповів він.

Колишній начальник Генштабу Анатолій Лопата сказав у коментарі Радіо Свобода, що, можливо, російська сторона зголоситься на такі прохання Києва. Але мова, ймовірно, йтиме про незначну частину якогось озброєння чи техніки, та й то якщо в української сторони є якісь важелі впливу на цих переговорах.

За словами генерала, песимізм у цьому питанні вселяє позиція, яку українське керівництво зайняло під час подій у Криму. «Це взагалі дуже дивний конфлікт, якому навіть визначення знайти складно. Як такого, військового конфлікту не було. Агресія була, але з українського боку не було пострілів. Українські військові терпіли зневагу з боку цих зелених чоловічків, терпіли зневагу з боку моряків Чорноморського флоту Російської Федерації, але не чинили збройний спротив. Це не притаманно жодній армії», – каже Анатолій Лопата.

На думку колишнього очільника Генштабу, нині керівництво Міноборони має забезпечити належні умови як побуту, так і служби для військових, яких виводять із Криму.

Тим часом прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на сьогоднішньому засіданні Кабміну привітав із призначенням нового очільника Міноборони Михайла Коваля і повідомив, що Держказначейство виділило на рахунки відомства мільярд гривень. Ці гроші витратять зокрема на ті потреби військових, що виникли внаслідок російської інтервенції у Крим

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG