Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: заяви Росії про Лукіна – дезінформація і брехня


Володимир Лукін, архівне фото
Володимир Лукін, архівне фото
У Міністерстві закордонних справ України заявили в ніч на суботу, що здивовані «черговою дезінформацією російського зовнішньополітичного відомства» щодо нібито перешкоджання російському діячеві Володимирові Лукіну дістатися до міста Слов’янська Донецької області, частину якого ще утримують сепаратисти.

«Називаючи терористів і сепаратистів «владою Слов’янська», а В. Лукіна представником президента Росії в той час, коли він сам вважає свою місію приватною, МЗС Росії, очевидно, вже остаточно заплуталось у власній брехні», – наголосили в Києві.

Як мовиться в заяві, уряд України надає дієву підтримку місії Лукіна щодо визволення утримуваних терористами в заручниках іноземних спостерігачів, включно зі сприянням у налагодженні контактів та координацією дій на рівні органів центральної влади, голови Донецької обласної державної адміністрації, правоохоронних органів, і це відбувається в тісній взаємодії з моніторинговою місією ОБСЄ та посольствами європейських країн у Києві.

Але, наголосили в МЗС, Лукіну було запропоновано безпечний шлях здійснення поїздки з Донецька до Слов’янська, включно із забезпеченням транспортування. При цьому українські правоохоронні органи, несучи відповідальність за життя і здоров’я як заручників, так і переговорників, наполягають саме на запропонованому шляху, оскільки саме він дозволяє гарантувати відповідну безпеку, мовиться в заяві.

У п’ятницю Міністерство закордонних справ Росії заявляло, що «підрозділи української армії і бойовики «Правого сектору», які, за версією Москви, перекрили в’їзди до Слов’янська, не дають згоди на проїзд представника президента Росії Володимира Лукіна для переговорів із сепаратистами про звільнення заручників.

Раніше у п’ятницю МЗС Росії вже заявляло, що направило Лукіна в Донецьку область «на прохання західних партнерів і у взаємодії з керівництвом Ради Європи». При цьому там наголосили, що вимагають від України гарантувати його безпеку на підконтрольних сепаратистам територіях.

Нині у Слов’янську відбувається активна фаза антитерористичної операції. Українські війська не пропускають до її регіону іноземців, щоб вони теж не стали жертвами викрадень чи й бойових дій.

Міністерство закордонних справ України вже висловлювало у п’ятницю здивування, що Лукін, якого Київ у цій ситуації називає «так званим представником президента Росії», прибув до України таким чином, що про це не поінформували ні владу України, ні посольство Росії в Києві.

А виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця повідомив у твітері, що мав розмову з Володимиром Лукіним, у якій той назвав свою місію «місією приватної особи».
XS
SM
MD
LG