Доступність посилання

ТОП новини

На що здатний головнокомандувач Турчинов? (Огляд преси)


Київ – Антитерористична операція переросла у локальну війну, констатує газета «Україна молода». Війну із застосуванням важкої техніки, зі своїм фронтом, із цілком реальним противником, у лавах якого переважають не неофіти з депресивних шахатарських міст, а найманці та диверсанти з Росії. Видання запитує: чому Київ так довго вагався з проведенням Антитерористичної операції, чому згортав її активну фазу позаминулого тижня і цими днями, чому влада дозволила ситуації вийти з берегів? Експерти видання вважають, що величезною проблемою є відсутність взаємодії між задіяними підрозділами силових структур, відсутність бойових наказів і постановки завдань із застосування сил і засобів. Ще одна біда – зрада. І не тільки міліціонерів на Сході, які потурають сепаратистам, а й вищих офіцерів у силових відомствах. Однак є й успіхи операції, зокрема, звільнені телевежі у Слов’янську та у Краматорську, і тепер мешканці цих міст можуть дивитися українські канали.

Полку полiтикiв-важковаговикiв на підтримку найрейтинговiшого кандидата в президенти Петра Порошенка прибуває, констатує «Україна молода». Видання пише, що приєднання Юрія Луценка та Миколи Томенка до команди Порошенка є його серйозною політичною перемогою. Обидва ці політики були активними союзниками Юлії Тимошенко. Загалом же об’єднання людей довкола однієї сильної постаті – це нормальний, потрібний сьогодні країні процес. Ситуація дуже складна, і Україні якнайшвидше треба президента, здатного відповідати на нинішні виклики, наголошує експерт газети.

Через 20 днів країна може отримати нового президента і верховного головнокомандувача Збройних сил. Поки ці обов'язки виконує Олександр Турчинов. За всі роки незалежності жодному президенту не доводилося працювати в умовах військової агресії проти України, констатує газета «Сегодня». Нерішучість дій в Криму навчила силовиків і тимчасового головнокомандувача діяти жорстко. На словах Турчинов тепер налаштований рішуче. Чи здатний він на практиці повести за собою армію і ухвалювати швидкі рішення, видання з’ясовувало спільно з політологами, психологами та фізіономістами. Дехто з них вважає, що Турчинов – цивільна людина, тому йому складно ухвалювати військові рішення, особливо у разі загострення ситуації. Інші фахівці вважають, що Турчинов занадто залежний від думки соратників, без яких не буде робити різких рухів. Він командний гравець другого плану і вміє чекати та володіє високою витривалістю. Але є ризик, що Турчинов затягне з рішенням, де потрібно діяти швидко. Він чудово обороняється, але погано атакує. Про це йдеться в статті «На що здатний глава нашої армії».

Примусовий розрив економічних зв'язків Криму з Україною відчувають на собі дедалі більше господарств півострова. Як пише газета «Голос України», у мешканців Криму, котрі найпалкіше виступали за приєднання до Росії та затято підтримували окупантів, починає «у горлі сохнути». Просто раптову «радість» нема чим запити, бо на півострові не уклали договорів на постачання дніпровської води з Північнокримського каналу, і навіть не розрахувалися за минулий сезон. Маємо наслідки: проросійські телеканали повідомляють про дефіцит питної води у степовій частині півострова – до міста Старий Крим її тепер взагалі підвозять автоцистернами, а до нечисленних колодязів городяни займають чергу вже з п'ятої ранку – хто прийшов пізніше, тому дорогоцінної вологи може просто не вистачити. І що спекотніше ставатиме на вулиці, то відчутнішим буде цей дефіцит. Водогони у селах та містах окупованого півострова, може, й не пересохнуть остаточно. Але без такого «допінгу» кримчани втратять дві третини врожаїв зернових та овочів, і повністю – рисівництво.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG