Доступність посилання

ТОП новини
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк спілкується з жінкою-ветераном Другої світової війни, 9 травня 2014 року
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк спілкується з жінкою-ветераном Другої світової війни, 9 травня 2014 року

День Перемоги. Свято, скорбота і випробування. Liveblog online

Українці відзначають День Перемоги, вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні. У Маріуполі відбувся бій між терористами та українськими силовиками

Підсумки дня

69-річниця перемоги у Другій світовій війні стала для України не лише Днем перемоги в минулому, а й Днем боротьби за мир в сьогоденні. І цей день не був мирним. У Маріуполі відбулося силове протистояння між українськими силовиками та сепаратистами. Близько двох десятків добре озброєних людей зранку намагалися захопити міське управління МВС. У підсумку відбувся бій. Донецька ОДА повідомила про 7 загиблих і 39 поранених. Арсен Аваков повідомив про 20 знищених терористів. Пізно ввечері місцеві ЗМІ повідомили про займання будівлі міської ради Маріуполя.

Але в решті міст України, включно з Донецьком та Луганськом, вшанування пам'яті загиблих відбулося мирно. Українці з різними політичними поглядами, з різною символікою спільно вшанували пам'ять мільйонів убитих у війні.

Володимир Путін, попри протести з боку України, США та ЄС, відвідав Крим, побував військовому параді в Севастополі. МЗС України розглядає це як порушення українського територіального суверенітету.

Цьогоріч Україна відмовилася від парадів, бучних урочистостей та пафосних промов. Натомість акцент було зроблено на молебнях і скорботних заходах.
Бійці Нацгвардії не складали зброї в Донецьку спростування

Інформація про те, що у Донецьку озброєні активісти штурмують санаторій, де живуть військовослужбовці Нацгвардії, та про те, що солдати склали зброю, не відповідає дійсності. Про це йдеться в повідомленні на сайті Національної гвардії.

На території санаторію «Шахтарські зорі» в Будьоновському районі міста Донецька військовослужбовці Національної гвардії не проживають.
Останні новини

– Штаб так званої «Армії Південного Сходу» повідомляє про те, що Луганщина нібито повністю готова до проведення незаконного референдуму. Але окремі керівники державних установ відкрито відмовляються його проводити, попри погрози фізичної розправи, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

– У Маріуполі є загроза атаки на аеродром та частину Національної гвардії, повідомляє з Маріуполя народний депутат Олег Ляшко.

– В. о. президента України Олександр Турчинов заявив, що частина населення у Донецькій області підтримує сепаратистів. «Ця вакханалія, цей страшний терор, це безумство, на превеликий жаль, відбувається при підтримці багатьох представників місцевого населення», – зазначив Турчинов. За його словами, це найскладніша проблема під час проведення антитерористичної операції.
Директор школи, яка відмовилася проводити незаконний референдум: «Можливо, люди почують мене і за мною піде хтось»

Дільниці для «референдуму» сепаратисти хочуть організувати у звичних для цього місцях. У селищі Боково-Платове, що належить до міста Антрацит, вибори зазвичай відбуваються у школі. Директор школи Ольга Язловецька-Плєшакова отримала наказ із міськвиконкому готувати приміщення для голосування. Однак наказу не послухалася. У відповідь – погрози, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«До мене прислали «зелених чоловічків», які озброєні до зубів. Прийшли до мене, відкрили ногою двері в кабінеті. І вони займалися тим, що погрожували, принижували. Потім, коли я йшла додому, подзвонили і знову сказали, що знищать мою родину, і спалять мій дім», – розповідає директор.

На міліцію вона не сподівається. Коли на адмінбудівлях почали вивішувати російські прапори, жінка зверталася до міліції, але безрезультатно. «Інтелігенція зараз затаїлася, люди бояться, бо нас ніхто не захищає. Але це має хтось говорити, можливо люди почують мене і за мною піде хтось. Потрібно піднімати людей, справжніх патріотів України», – зазначила пані Ольга.
Народний депутат Олег Ляшко з Маріуполя повідомляє на своїй сторінці у Facebook, що там убили начальника ДАІ міста Віктора Саєнка.
Заступник секретаря РНБО України Вікторія Сюмар про заблоковані Держфінмоніторингом трансакції мільйонів рублів від російських структур донецьким:
Немає значення, яке питання виноситиметься під час «референдумів» сепаратистів, все одно вони прозвітують, що явка була високою і більшість людей проголосували «ЗА».

«Сепаратисти у Східній Україні планують винести на референдум питання: «Чи підтримуєте ви акт державного суверенітеті?». Що це означає? Немає значення, що це питання означає. Немає сумнівів, що сепаратисти будуть заявляти про височезну явку і велику кількість тих, хто проголосував «ЗА». А будь-які скарги матимуть нульовий результат», – написав Пайфер.

Такий в України День Перемоги цьогоріч – з новими сльозами на очах...

Дніпропетровська міліція на варті

У Дніпропетровську працівники міліції затримали сімох озброєних молодиків, які могли вчинити провокації на масових заходах з нагоди 9 травня. Про це повідомили в прес-службі обласної міліції.

За даними з міліції, чотирьох людей затримали неподалік від монументу Слави, де відбувались урочистості. У затриманих вилучено два ножі, два газових балончики, битки та ґумові палиці. Затриманими виявилися місцеві мешканці віком від 20 до 26 років, троє з них – студенти дніпропетровських вишів, інші – безробітні.
Народний депутат Олег Ляшко з Маріуполя пише, що терористи, озброєні вогнепальною зброєю, кулеметами та гранатометами, готуються атакувати аеродором та частину Нацгвардії.
ДЕЗА ДНЯ, спецпроект Радіо Свобода.

Телеканал «Росія 24» стверджує, що в Києві нібито заборонили носити «георгіївські стрічки», а в Маріуполі нібито сили «Правого сектору» атакували проросійських «патріотів» у захопленому ними приміщенні міськради.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG