Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатські самооборонці погрожують заблокувати райвідділи міліції


Івано-Франківськ – На Прикарпатті активісти Самооборони планують 20 травня блокувати райвідділи міліції. В області триває протистояння між громадою і МВС через кадрові призначення. Заручниками такої ситуації стали звичайні правоохоронці.

Протистояння на Прикарпатті триває вже кілька місяців. Свого часу його символом став БТР, який є приватною власністю, що довго стояв перед приміщенням обласного управління МВС в Івано-Франківську. На ньому був надпис: «таксі на Дубно» – як натяк, щоб Сергій Піддубний, якого хочуть поставити керівником прикарпатської міліції, повертався на Рівненщину. У черговій акції протесту бойову машину вже не використовували. І від перекриття дороги, як це зробили у Рівному, теж вирішили відмовитися.

«БТР готується до війни. Ми не перекриваємо дороги, як у Рівному. Якщо не буде реакції від пана міністра – будуть заблоковані усі районні відділи міліції», – кажуть протестувальники, здебільшого представники Самооборони.
«Народу набрид бєспрєдєл»

Під час попередньої акції протесту голова координаційної ради «Майдану» області Віктор Неміш наголосив, що справа не лише в кандидатурі Піддубного.

«Нас не те що не влаштовує кандидатура Піддубного, нас у принципі не влаштовує підхід керівництва МВС до призначення. Ми неодноразово зверталися до них із листами і писали, що людина має бути тільки місцева, тільки патріот, тільки перевірена часом і діями», – сказав Віктор Неміш.
У понеділок сплив термін призначення нового керівника прикарпатської міліції. Самооборонці кажуть, що до їхніх вимог так і не дослухалися й протестують проти самої системи діяльності міліції. На цьому наголошує координатор Самооборони Івано-Франківська Юрій Лоп’янецький.

Ми не сепаратисти. Але нам набридло здирництво, хабарництво і оцей безпрєдєл, партійні квоти і все «рішалово» за гроші. Цього досить
Юрій Лоп’янецький
«Народ просто буде брати владу у свої руки. Ми не сепаратисти. Але нам набридло здирництво, хабарництво і оцей безпрєдєл, партійні квоти і все «рішалово» за гроші. Цього досить. Громада Івано-Франківської області проти цього всього», – сказав координатор Самооборони.

Самооборонці називають конкретні райони і прізвища правоохоронців, до кого є претензії і зняття з роботи яких вони вимагають. Водночас стверджують, що проти активістів чинять погрози, підпали автомобілів, прослуховують телефони.

Правоохоронці стають заручниками ситуації

В.о. начальника міліції Івано-Франківської області Олександр Вакуленко під час спілкування з протестувальниками запевнив, що про ці випадки правоохоронці знають і проводять службові розслідування. Деякі з посадовців, відставки яких вимагає Самооборона, вже відправлені на пенсію, а те, що вони на лікарняному чи у відпустці – тут потрібно дотримуватися закону. Водночас Вакуленко каже, що звичайні правоохоронці при такому протистоянні стали заручниками конфлікту.


Працюють правоохоронці, які виконують сумлінно свої обов’язки: ми затримуємо вбивць, ґвалтівників, ми виконуємо ту рутинну повсякденну роботу, яку і виконували
Олександр Вакуленко
«У цьому приміщенні працюють правоохоронці, які виконують сумлінно свої обов’язки: ми затримуємо вбивць, ґвалтівників, ми виконуємо ту рутинну повсякденну роботу, яку і виконували. Так, у нас нема очільника, але ті лейтенанти, капітани, майори, сержанти, які перебувають у цьому приміщенні чи у райвідділах, не ухвалюють рішення щодо призначення керівника. Ми є заручниками цієї ситуації», – вважає Олександр Вакуленко.


Вихід один – шукати компроміси

Те, що протистояння триває, а обласна міліція залишається без керівника, лише ускладнює становище. Тож потрібно шукати компроміси, переконаний голова обласної ради Василь Скрипничук.

Треба, щоб керівництво і міліцейське, і всяке інше дещо применшило свої амбіції
Василь Скрипничук
«На мій погляд, зараз треба, щоб керівництво і міліцейське, і всяке інше дещо применшило свої амбіції. Є несприйняття громадське – воно якесь загальне. Шукати компромісну особу і не говорити, хто там кого перетисне, хто старший. Думаю, що компроміс можна знайти завжди», – каже Василь Скрипничук.

У понеділок самооборонівці закрили вхідні двері УМВС ланцюгом і замком, спалили перед входом автомобільну шину. І на 20 травня обіцяють блокування райвідділів міліції.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG