Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Луганській області відбудуться – Веригіна


Луганськ – П’ять із дванадцяти окружних виборчих комісій на Луганщині залишаються заблокованими для проведення позачергових президентських виборів. Робота ще трьох може бути заблокована у день голосування. Провести вибори реально лише на чотирьох округах, і то далеко не на всіх дільницях. Такий прогноз для Радіо Свобода озвучили у Комітеті виборців. Луганські сепаратисти заявляють, що президент їхній «республіці» не потрібен, а зрив виборів – питання надважливе.

Вибори в Луганській області відбудуться, заявила в коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків голови Луганської облдержадміністрації Ірина Веригіна. Посадовець у своїх висновках оптимістична: сподівається на допомогу міліції і розраховує, що вибори пройдуть по всій області.

Поки що ми розглядаємо всю Луганську область, незважаючи на те, що є тиск на шість окружних комісій
Ірина Верігіна
«Нам головне зараз зберегти окружні комісії, дільничні комісії. Поки що ми розглядаємо всю Луганську область, незважаючи на те, що є тиск на шість окружних комісій, ми вирішуємо питання, як правильно переформатувати ці комісії», – розповіла Ірина Верігіна.

Однак, луганські сепаратисти іншої думки. Їхній лідер Валерій Болотов у вівторок заявив, що народна рада самопроголошеної «Луганської народної республіки» вирішила, що виборів президента 25 травня на території регіону не буде. Питання це стратегічне, додає керівник прес-служби ЛНР Володимир Іногородський.

«Вибори президента – це питання стратегічне, тому навіть сумнівів бути не може: вони не відбудуться. Ми ж ухвалили акт про незалежність. У нас президента як такого бути не може»,– запевняє Володимир Іногородський.

Сепаратисти зривають і вибори мерів

Приблизно те саме люди з автоматами розповідають членам окружних виборчих комісій. Разом з виборами президента у кількох містах 25 травня мали б відбутися вибори мерів. Втім, сепаратисти планують провести їх пізніше, після того, як організують вибори до свого парламенту.

Голова обласної організації КВУ Олексій Свєтіков знає ситуацію по всіх комісіях. Каже, робота 5 окружних виборчих комісій заблокована – це міста Луганськ, Красний Луч, Краснодон, Антрацит. Ще у дві комісії – у Свердловську та Стаханові – постійно ходять прихильники ЛНР і обіцяють зірвати голосування 25 травня.

Вони дивляться, що ці окружні комісії роблять, і обіцяють заблокувати роботу дільниць у день голосування. Скоріш за все, така доля очікує і Алчевськ
Олексій Свєтіков
«Вони дивляться, що ці окружні комісії роблять, і обіцяють заблокувати роботу дільниць у день голосування. Скоріш за все, така доля очікує і Алчевськ – це 107 виборчий округ», – розповів Олексій Свєтіков.

Частково провести вибори можливо на території 110 округу і 113 з центрами у Лисичанську і Рубіжному, вважає Свєтіков. А найменше проблем на півночі регіону у 114 і 115 округах, які контролюють проурядові сили.

«Люди залякані» – представник ОВК

Утім, люди бояться проводити вибори, розповідає заступник голови ОВК 115 виборчого округу Ірина Кириченко.

Люди хочуть голосувати, але не хочуть працювати на дільницях
Ірина Кириченко
«Люди залякані. Вони дивляться телевізор, думають, що до них прийдуть, усе відберуть. Особливо проблематичні ті райони, які найближчі до Росії. Одна з дільниць заявила: ми не будемо працювати, всі приїдемо і напишемо відмову. Люди хочуть голосувати, але не хочуть працювати на дільницях», - наголосила Ірина Кириченкою.

Ще один головний біль: комуністи масово відкликають свої членів дільничних комісій, яким потрібно шукати заміну. Та це в порівнянні з автоматниками у камуфляжі не є серйозною проблемою для проведення виборів, вважають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG