Доступність посилання

ТОП новини

День виборів: контроль за кордоном і запасні маршрути для доставки бюлетенів


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Силові відомства України готуються до посилених заходів безпеки у день виборів президента 25 травня. У Держприкордонслужбі Радіо Свобода розповіли: ситуація на кордоні з Росією і далі напружена, зокрема, минулої ночі на Луганщині його незаконно намагалися перетнути кілька вантажних автомобілів, по яких довелося відкрити вогонь. У МВС наряди міліції готують до охорони виборчих дільниць під час підрахунку голосів. Водночас військові експерти прогнозують, що провокації з боку Росії і далі триватимуть, оскільки дестабілізація ситуації в Україні вигідна Москві.

У Державній прикордонній службі України на запитання про ймовірність посилення заходів безпеки у день виборів президента відповідають: у такому, посиленому, режимі на кордоні працюють уже півтора місяця. У відомстві однак констатують: цього тижня ситуація на кордоні справді загострилася.

Нами перекинуті туди відповідні резерви, організовано службу посилених прикордонних нарядів
Сергій Астахов
«Ми вживаємо всіх можливих заходів для того, щоб у цей непростий час кордон усе-таки був захищений. Нами перекинуті туди відповідні резерви, організовано службу посилених прикордонних нарядів, задіяно достатню кількість технічних засобів дистанційного контролю за кордоном, і факти спроб порушити кордон ми фіксуємо і вживаємо певних заходів для того, щоб їх не допускати», – зазначив у коментарі Радіо Свобода помічник голови Державної прикордонної служби Сергій Астахов.

У відомстві також розповіли: щодня здійснюють моніторинг ділянки за східним кордоном, і в 10-кілометровій зоні, доступній українським прикордонникам для такого аналізу, російських військ не зафіксовано. У НАТО у четвер повідомили, що, попри незначний рух, російські війська і надалі перебувають неподалік кордону з Україною.

Посилювати заходи безпеки мають намір і в Міністерстві внутрішніх справ. Зокрема, лише на Харківщині виборчий процес охоронятимуть до 4 тисяч міліціонерів, особливо патрулювання посилять на кордоні з Донецькою й Луганською областями, а також із Росією.

На виборчих дільницях правоохоронці будуть нести службу цілодобово від моменту, коли занесуть усі бюлетені
Анатолій Дмитрієв
«На виборчих дільницях правоохоронці будуть нести службу цілодобово від моменту, коли занесуть усі бюлетені. Після завершення підрахунку голосів буде здійснюватися супроводження бюлетенів по затверджених маршрутах. Є і запасні маршрути. Створені необхідні резерви на випадок непередбачуваних ситуацій», – розповів начальник обласної міліції Анатолій Дмитрієв.

Провокацій не уникнути?

Ми надамо докази того, що саме з російського боку здійснюються спроби ескалації конфлікту, кровопролиття, захоплення українських військових застав
Арсеній Яценюк
Премʼєр-міністр Арсеній Яценюк у четвер закликав Раду безпеки ООН провести засідання з українського питання, бо, за його словами, Київ має докази зусиль Росії зірвати вибори 25 травня. «Ми надамо докази того, що саме з російського боку здійснюються спроби ескалації конфлікту, кровопролиття, захоплення українських військових застав (безуспішних захоплень) та зриву президентських виборів», – заявив глава уряду.

Раніше самопроголошене керівництво так званих Донецької і Луганської «народних республік» заявило, що виборів на тій території, яку контролюють бойовики, не буде. Сама Росія – попри те, що міжнародна спільнота від імовірності зриву виборів застерігає саме її – публічно озброєних сепаратистів не підтримує. Водночас російський президент Володимир Путін цього тижня заявив: Москві «буде складно будувати відносини з людьми, які прийдуть до влади на тлі каральної операції, що триває на південному сході України».

Військовий експерт Сергій Згурець не виключає, що провокації у день виборів можуть здійснюватися як людьми, які спробують потрапити в Україну безпосередньо на вихідних, так і тими групами, які вже дестабілізують ситуацію на сході України.

І в переддень виборів, і безпосередньо в день виборів, і після цього можна очікувати таких провокацій, які фактично вкладаються в ту схему, якої дотримується російська сторона
Сергій Згурець
«І в переддень виборів, і безпосередньо в день виборів, і після цього можна очікувати таких провокацій, які фактично вкладаються в ту схему, якої дотримується російська сторона. А саме – максимально дестабілізувати ситуацію щонайменше в двох і створити підґрунтя для тверджень про те, що вибори не відбулися на всій території України, а отже – що вибори нібито не є стовідсотково легітимними», – зазначив експерт.

За перебігом президентських виборів в Україні стежитимуть майже 3 тисячі міжнародних спостерігачів. І Євросоюз, і США вже застерегли Росію: якщо та спробує зірвати волевиявлення українців, третього, найболючішого, рівня санкцій їй не уникнути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG